2022 yılı için asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 253 lira olarak belirlendi

2022 yılında asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapıldığını ifade eden Erdoğan, asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırıldığını, böylece işverenin 450 liralık ilave yükten kurtarıldığını söyledi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile işçi ve işveren sendikaları temsilcilerinin katıldığı toplantıda, 2022 yılı için uygulanacak asgari ücret miktarını açıkladı.

2022 yılında asgari ücretin en alt rakamının 4 bin 253 TL olarak uygulanacağını bildiren Erdoğan, bu miktarın çalışanın evli olması ve çocuk sayısına göre yükseleceğini söyledi.

Asgari ücret artışının yüzde 50 seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Erdoğan, "Yeni asgari ücretim çalışan işveren ülkemize hayırlı olsun. Çalışanlarımızı fiyat artışı karşısında edirmeme kararlılığını ortaya koyduk. Elbette çalışanlarımız fazlasını hak ediyor. Çalışan olmadan işveren olmaz. İşveren olmadan çalışan olmaz" dedi.

Erdoğan, asgari ücretten gelir ve damga vergilerinin de kaldırıldığını vugulayarak, "450 TL'lik yüksek işveren kesimini, kurtarmış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"TL'nin olduğu ülkede dolarla mı işçi çalıştırıyorsunuz"

"Kimse ne işveren ne de işçi üzerinden spekülasyona girmemeli. Bunların istismarını yapmamalı" diyen Erdoğan, dolar kuru ile asgari ücret karşılaştırılması yapılmasını da eleştirerek şunları kaydetti:

Geçmişte doların kuru üzerinden hesap yapılan yaklaşımlar çalışan ve işveren istismarından başka bir şey değildir. TL'nin olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz, euro ile mi çalıştırıyordunuz bu insanları? Bizim paramız bellidir. O da Türk lirasıdır. Liramızı yedirmeyeceğiz.

"Bazı sıkıntılar var, aşacağız"

Ekonomideki sorunlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Bazı sıkıntılar var. Bunları aşacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Önceliğimizi istihdam korumaya verdiğimizi tekrar söylüyoruz. Salgın sürecinde desteklerimizle sıkıntı yaşamadık" dedi.

"Fahiş fiyat artışlarına son vermekte kararlıyız"

Döviz kuru kaynaklı yaşanan fiyat artışları ile ilgili Erdoğan şunları kaydetti:

Döviz kurundaki dalgalanma ve fahiş fiyat artışlarına da son vermekte kararlıyız. Ülkemizin istihdam yatırım ihracat odaklı büyümesi için gereken adımları almaya sürdüreceğiz. İstikrar ve güven iklimi için çok önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum. Bunun işveren üzerindeki yükünü azaltacak adımları atmayı ihmal etmedik.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU