Erkan Baş: Bakan Nebati'nin asgari ücret açıklaması suçun itirafı

"'2 bin 800 lirayla yaşanır mı?' diyor. Bu ücreti işçilere sizin iktidarınız vermedi mi?"

TİP Genel Başkanı Erkan Baş,  DİSK'in çağrısıyla İstanbul Kartal Meydanı'nda düzenlenen "Geçinmek istiyoruz" mitingine katıldı / Fotoğraf: TİP

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Halk TV ekranlarında yayınlanan "Sözüm Var" programına konuk oldu. Programda gazeteci Şirin Payzın ve Barış Terkoğlu ile ekonomist Emin Çapa'nın sorularını yanıtlandıran Erkan Baş, Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programda Çapa'nın sorusu üzerine, Türkiye'de milyonlarca yurttaşın hayatını doğrudan etkileyen asgari ücret görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Baş, "Asgari ücret meselesinde tartışılması gereken rakam değildir. İnsanların aldığı asgari ücretle nasıl yaşayabileceklerini sorgulamak lazım" dedi.

Baş, asgari ücret yerine "insanca yaşanacak ücret" vurgusu yaptı.

"Asgari ücreti vergi dilimleriyle tartışmak gerekiyor"

Asgari ücretin aynı zamanda asgari yaşam koşullarının devam ettirebileceği bir ücret olduğunu vurgulayan Baş, " Oysa, vergi dilimleri nedeniyle altıncı-yedinci aydan itibaren bir üst vergi dilimine geçildiği için net asgari ücrette azalma ve asgari ücretlinin ödediği vergide artış yaşanıyor. Dolayısıyla asgari ücreti vergi dilimleriyle birlikte tartışmak gerekiyor" dedi.

"Asgari ücret eğer asgari yaşamsa, temel ve zorunlu ihtiyaçlar asgari ücretlilere devlet tarafından sunulabilmeli" diyen Erkan Baş, "Elektrik olmadan yaşayabilir misiniz? Su faturası ödeyeceksiniz, doğal gaz faturası ödeyeceksiniz, internet faturası ödeyeceksiniz… Bir de büyükşehirlerde yaşıyorsanız yol parası ödeyeceksiniz. Bunun üstüne bir de konut kirası ödeyeceksiniz, e siz nasıl yaşayacaksınız?" diye sordu.

"Gözleri paradan başka bir şey görmüyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin HaberTürk yazarı Sevilay Yalman'a yaptığı "Sen maaş alıyorsun. En fazla neyini kaybedersin? Enflasyonun altında ezilirsin. Ama ben bütün varlığımı kaybederim bu iş düzelmezse eğer. 1000 çalışanımız var. 1000 kişiyle beraber bütün varlığımı kaybederim. Ben babadan görme bir insanım. Babamın bana bıraktıklarını kaybederim. Ben bunu göze alır mıyım?" açıklamalarına ilişkin de konuşan Erkan Baş, "2800 lirayla yaşanır mı?' diyor. Bu ücreti işçilere sizin iktidarınız vermedi mi?" dedi.

Baş, konuşmasının devamında şunları söyledi:

Her satırı utanç verici bir röportaj ama asgari ücretle ilgili söylediği şey tam olarak suç itirafıdır. 'Biz bu işçileri kölelik düzenine mahkûm ettik' diyor. Daha ne desin? Bu kadar halktan kopukluk olabilir mi? Bu ülkede insanlar açlıktan, yoksulluktan, işsizlikten hayatlarını kaybediyor, intihar ediyor. Bakan diyor ki; 'Siz ne kaybedeceksiniz, ben fabrikamı kaybederim.' Gözlerini para bürümüş. Paradan başka hiçbir şey görmeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Ortada bir beceriksizlik, yeteneksizlik falan yok. Bilerek ve isteyerek kendilerini, etraflarını, patronları zenginleştirmek için memleketi bir yıkıma sürüklüyorlar. O yüzden bir an önce bunu durdurmak gerekiyor

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU