Dolar 14,75 lirayı aştı

Piyasa, bu hafta Merkez Bankası’nın faizi indirmesini bekliyor. Türk Lirası’nın döviz kuru karşısındaki erimesi devam ediyor

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimleri ve müdahaleleri sürerken dolar, 14,75 lirayı aşarak tarihi seviyesini gördü.

TCMB yüksek enflasyona ve TL'de art arda gelen sert değer kayıplarına ve benzer ülkelerde sıkılaştırmaların başlamasına rağmen faiz indirimlerine devam ediyor. TCMB, enflasyonda yükselişe yol açan unsurların geçici olduğu kanısıyla son üç ayda 400 baz puan faiz indirimi uygulamış, son kararında bundan sonra para politikasında kalan sınırlı alanı aralık ayında kullanmayı değerlendirdiğini ifade etmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Faiz indirimi bekleniyor

TCMB yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 100 baz puan indirmesi bekleniyor. Reuters anketine katılan 13 kurumun 12'sinin tahminleri haftalık repo faizinin 25 ile 200 baz puan indirilmesi arasında yer alırken, medyan beklentiye göre politika faizinin yüzde 14'e indirilmesi bekleniyor. Bir ekonomist politika faizinin sabit bırakılmasını bekliyor.

Toplantı, perşembe günü gerçekleşecek ve karar saat 14.00'te açıklanacak.

Senelik kayıp yüzde 46

Son yıllarda TCMB ve ekonomi yönetiminde sık sık değişikliğe gidilmesi, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istekleri ile üretim, ihracat ve cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planına yönelik endişeler sebebiyle Türk Lirası'nın dolar karşısındaki bu seneki değer kaybı yüzde 46'yı aştı.

Üç yılın zirvesinde bulunan yüzde 21.31 seviyesindeki enflasyonda birkaç ay içinde yüzde 30'a doğru beklenen yükselişe rağmen TCMB'nin aralık ayında bir faiz indirimine daha gitme ihtimali TL'nin değerini tarihi dip seviyelere düşürdüğü gibi toparlanmasına da engel oluyor.

TL'nin iki hafta önce 14 seviyesini görmesinin ardından TCMB toplam üç kez dolar satarak piyasaya müdahale etti. TCMB'nin müdahaleleri kurun 14 seviyesine yaklaşmasıyla başladı. Ancak banka "sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle" müdahale ettiğini belirtti.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU