Botokslu develer Suudi Arabistan'daki güzellik yarışmasından diskalifiye edildi

Develerin kaslarını geliştirmek için hormonlar dahil kozmetik değişikliklere ve yüzlerini yumuşatmak için dolgulara başvuruldu

2018'deki Kral Abdülaziz Deve Festivali'nde yetkililer develeri güzellik yarışmasına götürüyor (AFP)

Suudi Arabistan'da 40'tan fazla deve, yetkililer botoks enjeksiyonları ve diğer kozmetik değişikliklerin kullanımına karşı katı önlemler alınca güzellik yarışmasından diskalifiye edildi.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın kuzeydoğusundaki çölde önceki haftalarda başlayan Kral Abdülaziz Deve Festivali, en güzel develeri yetiştirenleri yaklaşık 66 milyon dolarlık (yaklaşık 905 milyon TL) para ödülü için yarışmaya davet ediyor.

Jüri üyeleri develerin başlarının, boyunlarının, hörgüçlerinin, elbiselerinin ve duruşlarının şekline bakarak kazanını belirliyor fakat develeri daha çekici hale getirmek için botoks enjeksiyonları, yüz germe ve benzeri yapay dokunuşlara müsaade edilmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devletin sahip olduğu Suudi Basın Ajansı'nın (SPA) çarşamba günü bildirdiğine göre bir ay süren festivalde hakemler, bu dokunuşları tespit etmek için "özel ve gelişmiş" bir teknoloji kullanarak yapay yollarla güzelleştirilen develer üstündeki baskısını artırıyor.

Yetkililer bu yıl düzinelerce yetiştiricinin develerinin dudak ve burunlarını uzattığını, kaslarını güçlendirmek için hormonlar kullandığını, baş ve dudaklarını büyütmek için botoks enjeksiyonu yaptığını, vücut kısımlarını lastik bantlarla şişirdiğini ve dolgu maddeleriyle hayvanların yüzlerini yumuşattığını keşfetti.

SPA'nın haberinde, "Ekip, develerin güzelleştirilmesinde her türlü müdahaleyi ve aldatmacayı durdurmaya kararlı" denirken organizatörlerin de "hile yapanlara katı cezalar uygulayacağı" belirtildi.

Deve güzellik yarışması deve yarışlarının, satışlarının ve genelde binlerce tek hörgüçlü devenin sergilendiği diğer şenliklerin de olduğu devasa karnavalın merkezinde yer alıyor.

Petrol zengini ülke modernleştirme amaçlı mega projelerine tüm hızıyla devam ederken bile bu büyük ve gösterişli eğlence krallığın Bedevi geleneği ve mirasında devenin yerini korumayı hedefliyor.

Deve yetiştiriciliği birkaç milyon dolarlık bir sektör ve bölgede genelinde benzer etkinlikler düzenleniyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU