Şili seçimleri: Devlet başkanlığı adayı Kast'ın babası Nazi çıktı

"Neden Nazi sıfatını kullanıyorsunuz?"

Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Kast, "Aralık ayında komünizmle özgürlük arasında bir seçim yapacağız" demişti (AP)

Şili'de devlet başkanlığı seçimlerinde yarışan sağ görüşlü José Antonio Kast'la ilgili çarpıcı bir belge ortaya çıktı.

ABD merkezli AP haber ajansının elde ettiği belgeye göre Kast'ın Almanya doğumlu babası Michael Kast, Adolf Hitler'in partisi Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir üyesiydi.
 

kimlik kartı
Kimlik kartındaki üye numarası 9271831 (AP)


Alman Federal Arşivi'ndeki kimlik kartının, 18 yaşındaki Michael Kast adlı bir kişinin Nazi Partisi'ne üyeliğini gösterdiği, Alman yetkililer tarafından doğrulandı. Buna göre Michael, 1 Eylül 1942'de partiye üye oldu.

Öte yandan yetkililer Michael'ın, devlet başkanlığı adayı Kast'ın babası olup olmadığını doğrulayamadıklarını açıkladı. Ancak AP dün geçtiği haberde karttaki doğum tarihi ve yerinin, Kast'ın 2014'te ölen babasının bilgileriyle eşleştiğini yazdı.

Haberde Kast'ın, II. Dünya Savaşı'nda babasının askerlik hizmetiyle ilgili yaptığı açıklamalarla ortaya çıkan kimlik kartının çeliştiğine dikkat çekildi.

Şilili gazeteci Javier Rebolledo da 2015'te yayımladığı bir kitapta, Kast'ın annesinin anılarına dayanarak Michael'ın Nazi Partisi üyesi olduğunu iddia etmişti. Kast ise gazeteciyi, annesinin anılarını bağlamından koparmak ve babasının savaş dönemindeki faaliyetlerine ilişkin gerçekleri çarpıtmakla suçlamıştı.

"Neden Nazi sıfatını kullanıyorsunuz?"

Kast, geçmişte babasının Nazi destekçisi olduğu iddialarını reddetmişti. Kast, babasının Nazi ordusuna zorunlu olarak katıldığını savunmuştu.

2018'deki bir açıklamasında "Neden Nazi sıfatını kullanıyorsunuz?" diye soran Kast, şöyle konuşmuştu:

Bir savaş olduğunda ve askere kayıt zorunlu kılındığında, 17 veya 18 yaşındaki birisinin 'Askere gitmiyorum' deme şansı yoktur. Çünkü bu kişiler bir sonraki gün askeri mahkemeye çıkarılıp kurşuna dizilir.

AP ayrıca, Michael'ın Yahudi soykırımı gibi savaş zamanında yaşanan vahşetlerde bir rolü olduğuna dair hiçbir kanıtın bulunmadığını kaydetti. Ancak haberde, askerliğin zorunlu olmasına rağmen Nazi Partisi'ne üyeliğin gönüllü olduğunun altı çizildi.

Haberde o dönemde bazı Almanların partiye istedikleri için katıldığı, bazı Almanların ise Nazizme ayak uydurmanın sağladığı avantajlar için partiye üye olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nazi Partisi üyeliklerini araştıran Alman tarihçi Armin Nolez, "Herhangi bir kişinin partiye girmesi için zorlandığına dair tek bir örnek yok" dedi.

Michael, partiye üye olurken 18 yaş 5 aylıktı. Nolzen, Michael'ın partiye katılmadan önce muhtemelen 4 yıl boyunca Hitler Gençliği (Nazilerin gençlik hareketi) üyesi olduğunu ve bölge lideri tarafından tavsiye edildiğini öne sürdü.

ABD'nin başkenti Washington'daki Alman Tarih Enstitüsü'nden Richard F. Wetzell şöyle konuştu:

Parti üyesiyseniz parti üyesinizdir. Birçokları sadece fırsatları için katılsa bile partiye girmek, kişiyi partiye ve onun ideolojisine bağlar.

Leibniz Çağdaş Tarih Enstitüsü'nden Michael Buddrus ise Nazi Partisi üyeliğinin "öneminin abartılmaması gerektiğini" savundu. Ancak Buddrus, Michael'ın partiye kendi iradesiyle girdiği düşüncesine katıldığını söyledi.

Michael 1950'de Şili'ye göç etti. Eşi ve iki çocuğu da bir sonraki sene Güney Amerika'ya geldi. Aile, Paine'de yaşamaya başladı.

"Pinochet yaşasaydı bana oy verirdi"

19 Aralık'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerde sol görüşlü Gabriel Boric'le yarışan Kast, geçen ay yapılan ilk tur seçimlerinde yüzde 28,15 oy almıştı. Rakibi Boric ise oyların 25,32'sini kazanmıştı.

Kast'ın ağabeyi Miguel Kast, 1973 darbesinden 1990'a kadar ülkeyi dikta rejimiyle yöneten darbeci diktatör Augusto Pinochet döneminde  Şili Merkez Bankası başkanlığı görevini üstlenmişti.

2017'deki devlet başkanlığı seçimlerinde de aday olan Kast, o dönem "Pinochet yaşasaydı bana oy verirdi. Başkanlık sarayında birlikte çay içerdik" demişti.

 

Independent Türkçe, AP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU