Şanghay'da engelliler önyargıları tekerlekli sandalyeyle dans ederek aşıyor

"Herkesin bize yabancı gibi bakmasına gerek yok"

Shao Yue (ortadaki) "Benim sadece farklı tarzda bir hayatım var. Bunu da çok daha heyecan verici şekilde yaşamayı seçebilirim" dedi (AFP)

Çin'in Şanghay şehrinde tekerlekli sandalye kullanan engelliler, toplumsal önyargıları kırmak için kendilerini dansla ifade ediyor.

10 yaşında geçirdiği kanser nedeniyle bir bacağını kaybeden Shao Yue, şimdi ulusal tekerlekli sandalye dans şampiyonu.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan 34 yaşındaki Shao, "Herkes dışarı çıkmakta zorlandığımızı ve hayatta kalmak için tamamıyla başkalarına bağlı olduğumuzu düşünüyor. Fakat aslında o kadar yardıma ihtiyacımız yok. Herkesin bize yabancı gibi bakmasına da gerek yok" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Shao, Şanghay'da görme ve işitme engellilerin ve tekerlekli sandalyeyle yaşayanların oluşturduğu bir dans topluluğuyla çalışıyor. 

Grup, engellilere kendilerini sanatla ifade edebilmeleri için bir platform sağlıyor ve toplumda engelli kişilere karşı oluşmuş önyargıları aşmaya çalışıyor.

2006'dan beri engelli sanatçılara dans eğitimi veren 38 yaşındaki Zhou Ziqiang, "Bazı engelli kişiler genelde kendilerini sıkışıp kalmış hissediyor. Fakat bu gruplara katıldıklarında, zamanla açılıp kendilerini topluma daha yakın hissedebiliyorlar" dedi.

Doğuştan işitme engelli olan ve 6 yaşından beri dansla uğraşan Chen Cen de "Müziği duyamasak bile ritmi takip edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
 

çin-engelliler-kendini-dansla-ifade-ediyor-afp.jpg
Shao, Şanghay'daki Disneyland'in önünde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde dans ekibiyle birlikte bir performans sergilemişti (AFP) 


10 yaşında bir araba kazasında bacağını kaybeden Liu Huaiyu ise grubun daha çekingen üyelerinden.

Dansın kabuğundan çıkmasını sağladığını belirten 20 yaşındaki Liu, "Eskiden hep kendimden nefret ederdim. Çevremdekilerle konuşmayı sevmezdim. Dans ettikten sonra artık bazen dışarıda gezintiye bile çıkıyorum" dedi.



Independent Türkçe, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU