Vietnam'da gergedan boynuzu ticareti yapan kişiye 14 yıl hapis cezası

Sivil toplum kuruluşu Doğa İçin Eğitim Vietnam, kararın ülkede bu suç için uygulanan en ağır ceza olduğunu bildirdi

20. yüzyılın başında yaban hayatında yaşayan gergedan sayısı 500 bin civarındayken, bugün bu rakam özellikle yasadışı hayvan ticareti nedeniyle neredeyse 29 bine geriledi (AFP)

Vietnam'da gergedan boynuzu ticareti yapan kişiye 14 yıl hapis cezası verildi.

Başkent Hanoi'de yer alan Noi Bai Havalimanı'ndaki gümrük yetkilileri, 2019'da 55 tane gergedan boynuzuna el koymuştu.

Bu hafta olayla ilgili düzenlenen duruşmada Do Minh Toan, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Vietnam'a yasadışı şekilde gergedan boynuzu sokmaya çalıştığı için 14 yıl hapse mahkum edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede bu suç için uygulanması öngörülen en yüksek hapis cezasıysa 15 yıl.

Sivil toplum kuruluşu Doğa İçin Eğitim Vietnam (Education for Nature Vietnam -ENV), bunun yaban hayatı ve gergedan boynuzu ticareti suçları için ülkede bugüne dek verilen en ağır ceza olduğunu bildirdi.

ENV Yardımcı Direktörü Bui Thi Ha, yaptığı açıklamada “Vietnam'ın yaban hayatı suçlarıyla mücadelesine dair olumsuz fikirler bulunuyorken bu ağır ceza, ülkedeki muktedir yetkililerin yaban hayatı suçu işlemekten caydırmak amacıyla kişilere ciddi cezalar vermeye başladığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
 

gergedan-boynuzu-afp.jpg
Gümrük yetkililerinin el koyduğu gergedan boynuzlarının toplamda 125 kilogram olduğu bildirilmişti (AFP)


Çin ve Vietnam yasadışı şekilde milyar dolarlara satılan fildişi, karıncayiyen, kaplan parçaları ve gergedan boynuzu için önemli ticaret rotaları olarak görülüyor.

ENV, 2017'den beri Vietnam'da gergedan boynuzu ticaretine ilişkin 317 suç kaydedildiğini bildirdi. Bunlarda toplamda 24 kişi tutuklanırken, suçlu bulunanlara verilen hapis cezalarıysa ortalama 5,71 yıl.



Independent Türkçe, France 24, VN Express

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU