Saygı Öztürk: Ekmek kuyruğunda 25 dakika

“Daha iyi anladım ki insanlar bir taraftan karınlarını ekmekle doyururken bir yandan da ekmek stoğu yapıyor”

Fotoğraf: Sözcü

Sözcü gazetesinin Ankara temsilcisi Saygı Öztürk, son günlerde zam beklentisi yaşanan ekmek için kuyruğa girdi. Kuyrukta yaptığı görüşmeleri köşesine taşıyan Öztürk, “Daha iyi anladım ki insanlar bir taraftan karınlarını ekmekle doyururken bir yandan da ekmek stoğu yapıyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öztürk, bugünü köşe yazısında kuyrukta vatandaşlarla sohbetini şöyle aktardı:

Kuyruğa girdim. İlk dikkatimi çeken herkesin elinde ya bez ya da naylon torba vardı. Arkamda duran beyin de elinde büyük torba vardı. “Kaç ekmek alacaksınız?” diye sorduğumda, “10 taneden fazla verilmiyor. Ben de 10 ekmek alacağım” dedi. “Nüfusunuz mu kalabalık?” dediğimde cevabı şöyle oldu:  “Her gün gelip dakikalarca, bazen bir saate yakın kuyrukta beklediğimiz oluyor. Her gün gelmemek için ekmeği fazla alıyorum.” Önümdeki Ali Bey söze girdi, “Ekmeği ben de fazla alıyorum. Çünkü karnımızı ekmekle doyuruyoruz. Çorbanın içine ekmeği doğruyoruz, karnımızı doyuruyoruz. Fazla ekmek almamızın nedeni de işte bundan. Geçim zor. Biz de bunu yaşıyoruz” diyor.

Kaya Turan yakın döneme kadar inşaat işiyle uğraşıyordu. Küçük çapta müteahhitlik yapıyordu. Çimentosundan demirine, tuğlasından fayansına kadar bütün inşaat malzemelerine altından kalkılamayacak zamlar gelince işlere ara verdi. O da Halk Ekmek kuyruğundaydı. Tanesi 1 lira 75 kuruş olan köy ekmeğinden 3 adet alacaktı. Aynı ekmeğin dışarıda 3 lira olduğunu belirtti ve şöyle dedi: “Böylece hem tasarruf ediyorum, hem de sağlıklı ekmek almış oluyorum. Ekmek bittikçe almaya geliyorum.”

Yazısının devamında da benzer diyaloglara yer veren Öztürk, zamların vatandaşları ciddi anlamda etkilediğini ifade etti ve şöyle yazdı:

Kuyrukta ekmek alma sırası bana geldi. Satıcıya “iki ekmek” dedim. Diğer vatandaşların ellerinde torba vardı. Ben poşet uzatmayınca, “Torba istiyor musun?” diye sordu. İstediğimi söyleyince ekmeği torbaya koyup, paranın üzerini verdi. Geldiğim saate göre kuyruk azalmamış daha da uzamıştı. Kuyrukta bekleyen kadına kaç ekmek alacağını sordum. O da “10 ekmek” dedi. Daha iyi anladım ki insanlar bir taraftan karınlarını ekmekle doyururken bir yandan da ekmek stoğu yapıyor…

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU