Türkiye, İsrail ve Yunanistan’ın büyükelçileri birlikte Hannukah mumu yaktı

New York’ta düzenlenen Sefarad Galasında İsrail, Türkiye ve Yunanistan’ın ABD büyükelçileri Hannukah’ın 8. mumunu birlikte yaktı

Fotoğraf: Twitter

5 Aralık 2021 Pazar gecesi, ABD’nin New York şehrinde Amerikan Sefarad Yahudileri Kardeşlik Derneği’nin gala gecesi düzenlendi.

Derneğin kuruluşunun 105. yılı anısına gerçekleştirilen galanın mekanı Holokost’un Yaşayan Anıtı olarak bilinen New York Yahudi Mirası Müzesi olarak seçildi.

İnternet sitesinde kendisini Osmanlı topraklarından Amerika’ya göç eden Sefaradların dayanışma ağı olarak tanımlayan derneğin davetlileri arasında İsrail BM Daimi Büyükelçisi Gilad Erdan, Türkiye ABD Büyükelçisi Murat Mercan ve Yunanistan ABD Büyükelçisi Alexandra Papadopoulou da yer aldı.

Türkiye ABD Büyükelçisi Murat Mercan’a Türkiye New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve Türk Yahudi Toplumu’ndan temsilciler de eşlik etti.

Galanın onur konukları ise, ABD’deki tanınmış Sefarad Yahudilerinden, kanaat önderi ve eğitimci Albert Maimon, Pfizer CEO’su Dr. Albert Bourla ve Ladino parçalar icra eden sanatçı Sarah Aroeste’ydi.

Murat Mercan gecenin onur konuklarına Türk Yahudi Toplumu’yla birlikte İzzet Keribar’ın Türkiye Sinagogları kitabını hediye etti.

 

Sanatçı Sarah Aroeste Mercan’a hem galaya geldiği hem de verdiği hediyeler için teşekkür etti; “Yaşasaydı Türk dedesinin gururlanacağını” belirtti.

Serbestiyet’te yer alan habere göre gecenin en özel ve ilgi çeken anı ise, Hannukah’ın 8. Mumunun yakılmasıydı. Hannukah’ın 8. mumunu İsrail BM Daimi Büyükelçisi Gilad Erdan, Türkiye ABD Büyükelçisi Murat Mercan ve Yunanistan ABD Büyükelçisi Alexandra Papadopoulou birlikte yaktılar.  Son dönemlerde çeşitli gerginlikler yaşayan üç ülkenin büyükelçilerinin birlikte Hannukah mumu yakması oldukça ilgi çekiciydi.

Yunanistan, Mercan’ı fotoğraflarda kesti

Fakat, Türkiye ve İsrail Büyükelçileri ve büyükelçilik hesapları üç ülke büyükelçisinin birlikte Hannukah mumu yaktığı görüntüleri sosyal medyada paylaşırken, Yunanistan ABD Büyükelçiliği ve Yunanistan ABD New York Başkonsolosluğu kurumsal hesapları görüntüleri Murat Mercan’ı keserek yayınladı.

Papodopoulou sadece İsrailli mevkidaşıyla birlikte mum yaktığını belirtti.

İki hesapta da Murat Mercan’ın fotoğraf karesinden silindiği görüldü.

 

Serbestiyet

DAHA FAZLA HABER OKU