Curiosity’nin yeni Mars fotoğrafında gizemli bir ışık görüldü

Bu ışık dünya dışı yaşamın göstergesi mi, pek sayılmaz...

Fotoğraf: NASA

NASA’nın Mars’taki Curiosity aracı, Kızıl Gezegen üzerinde gizemli bir “parıltı” yakaladı.

Aracın çektiği siyah beyaz fotoğrafın arka planında yüksek kayalık tepelerle çöl manzarası yer aldı.

Görüntülerdeki büyük bir kaya oluşumunun üzerinde, ince uzun bir leke göze çarptı.

NASA daha önce, aracın çektiği fotoğraflarda benzer anomaliler olabildiğini açıklamıştı. Ancak 16 Haziran’da çekilen fotoğraf, bazıları tarafından dünya dışı varlıkların kanıtı olarak yorumlandı.

Öte yandan görüntüdeki parıltının bir tür mercek parlamasından ya da kayalara yansıyan Güneş ışınlarından kaynaklanma ihtimali daha yüksek.

2012’de Mars’a inen Curiosity uzay aracının 17 kamerası bulunuyor. Gezegenin yüzeyinde 7 yıldır dolaşan araç, çok sayıda fotoğraf çekmekle birlikte büyük miktarda veri topladı. Çektiği bazı fotoğraflarda buna benzer anormal ışıklar görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aracın direğinde bir nevi göz işlevi gören ve “navcams” denen iki adet kamera bulunuyor. 45 derecelik görüş açısına sahip bu kameralar üç boyutlu siyah beyaz çekimler yapıyor. Bu sayede araştırmacılara gezegenin arazisinin ayrıntılı görüntülerini sunuyor.

Söz konusu parıltının bulunduğu görüntü de sağdaki navcam aracılığıyla çekildi. Ne yazık ki sol kamera, o anda aynı doğrultuya bakmıyordu.

Tanımlanamayan beyaz ışığın ortaya çıkması ve kaybolması epey hızlı olmuş gibi görünüyor. Çünkü kameraların söz konusu fotoğraftan hemen önce ve hemen sonra yaptığı çekimlerde parıltıya rastlanmıyor.

Aracın kameralarına yakalanan benzer bir ışık, 2014’te tartışmalara neden olmuş, birçok insan bunun uzaylılara ait olduğunu savunmuştu.

Ancak aracın kameralarını tasarlayan ekibin lideri Justin Maki, bu teorileri hızlıca yalanlamıştı.

Maki konuyla ilgili şunları söylemişti:

Curiosity’den aldığımız binlerce görüntüde, neredeyse her hafta parlak lekelere rastlıyoruz. Bunların en olası açıklaması, kozmik ışınların veya güneş ışığının yüzeydeki yansımalarından kaynaklanması.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU