Polonya, Macaristan ve Çekya AB’nin 2050 karbon salımı hedeflerini reddetti

Çekya Başbakanı: 2050’de ne olacağına neden 31 yıl önceden karar verelim?

Üç ülke hedefi veto ederken 25 Avrupa ülkesiyse destek verdi / Fotoğraf: The Independent

Polonya, Macaristan ve Çekya, Avrupa Birliği’nin (AB) karbon salımını azaltmayı amaçlayan yeni iklim değişikliğiyle mücadele hedefini reddetti.

AB liderleri, birliğe üye tüm ülkelerin 2050’ye kadar salımı sıfır seviyesine indirmesini umuyordu. Ancak Brüksel’de düzenlenen zirvede, 28 üye ülkeden 25’i karbon hedeflerini destekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macaristan, Polonya ve Çekya, AB’nin 2019-2024 yıllarını kapsayan stratejik programını veto etti.

Zirvenin ardından, 2050’ye kadar net sıfır salım hedefine yapılan atıf taslak sonuç metninden çıkarıldı. Bunu yerine metne bir dipnot eklenerek, “üye devletlerin büyük bir çoğunluğu için net sıfır karbon ayak izinin 2050’ye kadar sağlanması gerekiyor” dendi.

Hedefin reddi, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris İklim Anlaşması’nın uygulanmasına bir darbe olarak görülüyor.  

Finlandiya’nın 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını devralmasıyla birliğin karbon hedefinin tekrar gündeme gelmesi bekleniyor. İklim değişikliğiyle mücadele konusunda kararlılığıyla bilinen Finlandiya hükümeti kısa bir süre önce kendi karbon hedefi için daha yakın bir tarih olarak 2035'i belirledi.

Çevreci gruplar, üç ülkenin veto kararına tepki göstererek ABD liderlerine, sonbaharda yapılacak Birleşmiş Milletler iklim değişikliği toplantısı öncesinde acil bir zirve düzenleme çağrısı yaptı.

 

 

Martta düzenlenen bir önceki zirvede karbon hedefine yalnızca 8 ülkenin destek verdiği göz önüne alındığında 25 ülkenin onayı, verilen destekte önemli bir artışı temsil ediyor.

Zirve öncesi konuşan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, hedefi “şimdilik kabul edemeyeceklerini” belirterek, ülkesinin ekonomisini kömür üretiminden uzaklaştırmak için daha fazla AB nakdine ihtiyaç duyduklarına dikkat çekti.

Çekya Başbakanı Andrej Babis ise “2050’de ne olacağına neden 31 yıl önceden karar verelim?” diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU