4 bin döviz alım-satım işlemi iddiası... Kur spekülasyonuyla suçlanan Ziraat Bankası yöneticisiyle ilgili soru önergesine yanıt yok

Ziraat Bankası yöneticisinin kur spekülasyonu yaptığı iddiasıyla ilgili TİP'li Ahmet Şık'ın verdiği önerge, aradan 5 ay geçmesine rağmen yanıtlanmadı. Oysa TBMM İç Tüzüğü'nün 99. maddesine göre soru önergeleri 15 iş günü içinde yanıtlanmak zorunda

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ve Merkez Bankası'nın peş peşe faiz indirimi yapmasının ardından döviz kuru rekor üstüne rekor kırıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurdaki artışla birlikte dolar 13,45 seviyesini test etti, euro ise 14 lira 50 kuruşu gördü.

Bu durum, özellikle sosyal medyada çok tartışılıyor. İstanbul, Ankara ve Eskişehir'de insanlar sokaklara çıkarak çeşitli eylemlerle tepkilerini gösterdi.

Spekülasyon iddiası TBMM gündeminde

2014 yılından bu yana sürekli yükselen döviz kuru, beraberinde spekülasyon iddialarını da gündeme getiriyor.

Döviz kurunun artışına neden olabilecek boyutta yapılan döviz alım satımlarıyla yapılan spekülasyon, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine de taşındı.

4 bin alım-satım işlemi iddiası

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Ziraat Bankası'nda üst düzey görevde bulunan M.Ş. isimli yöneticinin, kurumda çalıştığı süre boyunca döviz spekülasyonu yaparak kazanç elde ettiği iddiasıyla ilgili soru önergesi verdi.

M.Ş.'nin Ziraat Bankası'ndan emekli olduğu 2018 yılına kadar, 4 bin döviz alım-satım işlemi yaptığı iddiasını dile getiren Şık, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle 2 Temmuz'da soru önergesi verdi.

15 günde yanıtlanması gereken önergeye 5 aydır cevap yok

M.Ş. ve kurumdaki diğer yöneticilerle ilgili iddiaları sıralayan Şık'ın soru önergesi, aradan yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen yanıtlanmadı.

Oysa, TBMM İç Tüzüğü'nün 99. maddesine göre, milletvekillerinin soru önergeleri 15 iş günü içinde yanıtlanmak zorunda. 

TBMM İç Tüzüğü'nün 99. maddesi şöyle:

"Yazılı sorular, cumhurbaşkanı yardımcıları veya bakan tarafından gönderildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde cevaplandırılır. Tatil ve ara vermede de yazılı soruların havale işlemi yapılır, bu halde 15 günlük süre tatil ve ara vermeden sonra başlar. Yazılı sorular süresi içinde cevaplandırılmazsa, yazılı soru önergesinin süresi içinde cevaplandırılmadığı gelen kâğıtlar listesinde ilan edilir ve bu durum Cumhurbaşkanı yardımcısına veya bakanlara gönderilir." 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU