Dünya basını TL'deki değer kaybını nasıl gördü?

"Türkler tehlikeli bir oyun oynuyor"

Saat 19.25 itibarıyla dolar/TL 12,75; euro/TL 14,36 seviyesinde işlem görüyor (Reuters)

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının ardından kan kaybeden Türk Lirası'nın (TL) değeri düşmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalardan sonra döviz kurları TL karşısında rekor seviyeleri test ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamasında düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını söyleyen Erdoğan, süreci "ekonomik kurtuluş savaşı" diye niteledi.

Peki TL'deki değer kaybını dünya basını nasıl gördü?

Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansı, "Erdoğan'ın 'ekonomik kurtuluş savaşı'nı kazanma sözüne rağmen TL'deki düşüşün sürdüğünü" yazdı.

Bu yıl TL'nin yüzde 45 değer kaybettiğine dikkat çekilen haberde, enflasyonun yüzde 20'ye yaklaştığı ve alım gücünün düştüğü belirtildi.

Reuters, birçok ekonomistin faiz indirimlerini eleştirdiğini ve muhalefetin erken seçim çağrıları yaptığını da bildirdi.

AFP, Rahip Brunson'ı hatırlattı

Fransız haber ajansı AFP, 2018'de Rahip Andrew Brunson'ın tutuklanmasından sonra dönemin ABD Başkanı Donald Trump'la yaşanan anlaşmazlık sonucu çıkan döviz krizini hatırlattı.

Türkiye'nin o tarihten bu yana yaşanan en kötü döviz kriziyle karşı karşıya olduğunu yazan AFP, ekonomideki sıkıntıların 2023 seçimlerinde Erdoğan'ın başını ağrıtabileceğini öne sürdü.

CNBC: Psikolojik sınır geçildi

ABD'de yayın yapan CNBC, dolar/TL'nin 11 seviyesini aşarak "psikolojik sınırı" geçen hafta geçtiğini belirtti. Kanala konuşan ekonomist Tim Ash, "Liranın olduğu yer delice" dedi:

Bu, Türkiye'nin şu anda uyguladığı çılgın para politikasının bir yansıması.

Birleşik Krallık merkezli Financial Times ise TL'nin bir günde yüzde 9 değer kaybettiğini ve 12 dolar sınırını geçtiğini yazdı. Görüşlerine yer verilen Legal & General Investment Management adlı varlık yönetimi şirketinden Uday Patnaik, yaşananların "Erdoğan'ın kararlarının kaçınılmaz sonucu" olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamaları ön plana çıkaran FT, Merkez Bankası'nın Erdoğan'ın müdahaleleriyle karşılaştığını yazdı.

"Erdoğan'ın yorumları yatırımcılar için tek bir anlama geliyor"

New York merkezli iş dünyası portalı Bloomberg, Erdoğan'ın düşük faiz politikası sebebiyle yatırımcıların hayal kırıklığına uğradığına dikkat çekti:

Yatırımcılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etkisinin fazlasıyla hissedildiği ülkede para politikasının giderek irrasyonel ve öngörülemez olmasından şikayetçi.

Analist Ima Sammani şöyle konuştu:

Erdoğan'ın yorumları yatırımcılar için tek bir anlama geliyor: Enflasyon, varlıklarına zarar vermeye devam ettiğinde yanlarında kimse olmayacak.

Bloomberg; Goldman Sachs ve Societe Generale gibi bankaların TL'deki değer kaybı sebebiyle 2022'nin ilk yarısında faiz artırımı beklediğini aktardı.

Birleşik Krallık merkezli The Guardian, ise TL'nin değer kaybını ekonomi bölümünün canlı akışının merkezine taşıdı.
 

1aee9abd-04b2-4b6f-a321-6bc28a3f8db0.jpg
Akışta konuyla ilgili pek çok uzmanın görüşüne yer verildi (The Guardian)


Yatırım bankası Jefferies'ten Brad Bechtel, TL'nin serbest düşüşünün “muhtemelen süreceğini” öne sürdü:

Merkez Bankası şu anda hükümetin kuklası… Kontrol Erdoğan'ın ellerinde. Yani (dolar/TL) 12,75 olsa bile değer kaybının durmasının yakınında bile değiliz.

"Türkler tehlikeli bir oyun oynuyor"

ABD'nin saygın gazetelerinden The Wall Street Journal (WSJ) "Analistler, halihazırda yüzde 20 olan enflasyonun daha da yükseleceğini söylüyor" diye yazdı. Öte yandan WSJ de Patnaik'le görüştü.

"Türkler tehlikeli bir oyun oynuyor" diyen Patnaik, şöyle konuştu:

İnsanlar paranın değerine duyduğu inancı kaybettikçe, bankalardan kaçış yaşanması muhtemel. Bu son derece sorunlu bir durum ancak bildiğim kadarıyla henüz bunu görmedik.

ABD merkezli AP haber ajansı, "Geleneksel ekonomi teorisinin aksine Erdoğan, yüksek faiz oranlarının enflasyona yol açtığını savunuyor" ifadelerine yer verdi. Erdoğan'ın açıklamalarına yer veren AP, Merkez Bankası'nın bağımsızlığıyla ilgili endişelerin arttığını kaydetti:

Cumhurbaşkanı 2019'dan bu yana üç başkanı görevden aldı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP, CNBCFinancial Times, Bloomberg, The GuardianThe Wall Street Journal, AP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU