Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş hayatını kaybetti

Hasan Fehmi Güneş 87 yaşında hayatını kaybetti

Fotoğraf: Twitter

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş'in hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yıldız Twitter hesabından yapığı paylaşımda şunları kaydetti:

Önceki dönemlerde Partimizin Milletvekili ve İçişleri Bakanlarımızdan Hasan Fehmi Güneş'i kaybettik. Ailesine, CHP ailemize ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hasan Fehmi Güneş kimdir?

1934’te Adapazarı’nda doğan Hasan Fehmi Güneş Güneş Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmasının ardından Nallıhan Cumhuriyet Savcılığı, Sakarya Mühendislik Akademisi Öğretim Görevliliği, Serbest avukatlık, Cumhuriyet Senatosu Sakarya Üyeliği (12 Ekim 1975 - 12 Eylül 1980), 18. ve 22. dönem İstanbul Milletvekiliği ile İçişleri Bakanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babasıdır.

"Maraş Katlimı'na MİT katkı yaptı"

Maraş Katliamı sırasında İçişleri Bakanı olan Güneş 2011 yılında yaptığı açıklamada "Faşist bir plandı. Engel olmayı bırakın, MİT bizzat katkı yaptı" demişti.

Güneş açıklamalarının devamında şunları kaydetmişti:

Maraş, katliamı göz göre göre geldi. Fakat önüne geçilemedi çünkü istihbarat bize bunlarla ilgili bilgi vermiyordu. Olaylar başladı, valiye istihbarat verilmedi, askeri çağırmakta da geç kalındı. Gelen asker de yeterli değildi. Ben istihbarat örgütünün oradaki cinayetlere, oradaki katliama katkı yaptığını düşünüyorum. Engel olmayı bırakın, MİT bizzat katkı yaptı... Bakanlık görevim boyunca MİT’ten bilgi alamadım. Başbakanımız Bülent Ecevit, bana güvenirdi, benimle bu konuları konuşurdu. Ben MİT’e yönelik şikâyetlerimi ona söylediğim de o da bana dert yanardı. ‘Ne yapacağız bu MİT’i? Lağvedelim o zaman. Yerine yenisini kuralım’ dedim. Sayın Başbakanımız güldü ve bunu benim gençliğime verdi.

Asıl istenen Türkiye’nin askeri yönetime devredilmesiydi. Darbe deyin, sıkıyönetim deyin ne derseniz deyin. Tek istenen bunlar için ortam hazırlamaktı. Ecevit sıkıyönetime hep karşı çıktı. O dönem siyaset adamları bile ‘Hükümeti bırakın gidin, askere teslim edin’ diye beyanatlar veriyorlardı.

 

 

 

 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU