Arazi satın alan kripto paracılar, otoriteden bağımsız blok zincir şehri kuruyor

Firma kendisini "Ethereum blok zincirinde şehir inşası deneyi" diye tanımlıyor

DAO firması, Ethereum üzerinden vatandaşlık satıyor (Pixabay)

Kripto para topluluğu, blok zinciri (blockchain) tabanlı bir "kripto şehir" kurmak için kolları sıvadı.

Merkeziyetsiz Özerk Organizasyon (DAO) firması CityDAO, kripto şehir inşa etmek için ABD’nin Wyoming eyaletinden 160 bin metrekarelik arazi satın aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu arada firma, şehrin vatandaşlık haklarını da NFT formatında satışa çıkardı. 0,25 Ethereum (yaklaşık 11 bin TL) karşılığında 10 bin vatandaşlık NFT’sinin satışa çıkarıldığı öğrenildi.

Bu NFT’leri satın alan kişiler Wyoming’deki araziyi ortaklaşa planlayacak ve yönetecek. Oy hakkının yanı sıra şehre yerleşme imkanı da elde edecek.

Şehrin ilk vatandaşları arasında ünlü bilgisayar programcısı Vitalik Buterin ve Coinbase CEO’su Brian Armstrong’un da yer aldığı belirtiliyor.

DAO nedir?

Wyoming yönetimi, kısa süre önce, eyalette şirket olarak kayıtlı tüm DAO’ları tanıdığını ilan ettiği bir yasa çıkarmıştı. CityDAO firmasının şehri kurmak için bu nedenle Wyoming’i tercih ettiği düşünülüyor.

DAO tipi organizasyonların kripto para camiasında giderek yaygınlaşacağı düşünülüyor.  İlk olarak Bitcoin destekçisi Mike Hearn tarafından ortaya atılan DAO’lar herhangi bir otoriteye bağlı olmadan, bilgisayar kodları tarafından yönetilen otonom sistemler diye tanımlanıyor.

Hearn’a göre 30 sene içinde Bitcoin gibi kripto para birimleri, bir lidere/otoriteye ihtiyaç duymayan organizasyonların, hatta şehirlerin ortaya çıkmasını sağlayacak.

Merkeziyetsiz şehirler nasıl olacak?

CityDAO’nun merkeziyetsiz şehir fikri, yönetim ve mülkiyet gibi kente ilişkin işlemlerin tümünün Ethereum blok zincir üzerinde yapılacağı anlamına geliyor.

Örneğin vatandaşlık satın alan herkesin şehrin kuruluşunda ve yönetiminde söz hakkı olacağı ve alınacak kararlarda blok zincir üzerinden oy kullanabileceği düşünülüyor.

CityDAO işte bu tahayyülü gerçek kılmak için kripto tabanlı bir şehir inşa etmek üzere kuruldu. Firma kendisini "Ethereum blok zincirinde şehir inşası deneyi" diye tanımlıyor.

Üstelik firma bu amaca giderek yaklaştıklarını belirtiyor. CityDAO’nun Twitter hesabından yapılan bir açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

Bugün CityDAO, Wyoming’in yeni DAO yasasından yararlanarak, resmen arazi sahibi olan ilk DAO oldu. Bu sadece başlangıç.

 

 

Independent Türkçe, VICE, Wyoming Public Media, Koin Bülteni, BeinCyripto

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU