Londra hava kirliliğiyle mücadele için otomobilsiz gün etkinliği düzenliyor

22 Eylül’de düzenlenecek otomobilsiz gün etkinliği halkı yürümeye ya da bisiklet sürmeye teşvik etmeyi amaçlıyor

Londra’daki hava kirliliğinin yüzde 50’sinden fazlasının otomobillerden kaynaklandığı belirtiliyor / Fotoğraf: The Independent

Londra’da hava kirliliğiyle mücadele kapsamında 22 Eylül’de şimdiye kadarki en geniş çaplı “arabasız gün” etkinliği düzenlenecek.

Londra Belediye Başkanı Sadık Han yaptığı açıklamada, yaklaşık 200 futbol sahasına eşit olan toplamda 20 kilometrelik yolun ulaşıma kapanacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etkinlikle Londralıların şehirlerini arabasız “hayal etmeleri” ve yürümeleri ya da bisiklet sürmeleri için teşvik edilmeleri amaçlanıyor.

Gün boyunca düzenlenecek yüzlerce aktivite ve ücretsiz etkinlik arasında “oyun sokakları” adı verilen bir etkinlik de var. Çocuklar oyun sokaklarında, yoldan araba geçeceği korkusu olmaksızın güvenle oyun oynayabilecek.

Bunun yanında şehir genelinde rehber eşliğinde yürüyüşler, hazine avları ve spinning gibi spor etkinlikleri de düzenlenecek.

Şimdiye dek aralarında Ealing, Greenwich ve Brent’in de bulunduğu 18 Londra ilçesi arabasız gün etkinliğine katılacağını açıkladı.

Hava kirliliği Londralılar için gitgide önemini artıran bir sorun haline gelmiş durumda. Nisanda yapılan bir araştırmaya göre, şehirde yaklaşık 400 bini 18 yaşın altındaki çocuklardan oluşan iki milyondan fazla kişi hava kirliliğinin yoğun olduğu noktalarda yaşıyor. Londra’daki hava kirliliğinin yüzde 50’sinden fazlasının arabalardan kaynaklandığı belirtiliyor. 
 


İnsanları arabasız yaşamaya teşvik etmeyi amaçlayan arabasız gün etkinlikleri 2000’den bu yana her yıl dünya genelinde düzenleniyor. Geçen yıl az sayıda Londra ilçesinin katıldığı etkinliğin bu yıl Londra Belediye Başkanının desteğiyle geniş çapta gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Han açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Londra, hava kirliliğini önlemek için yenilikçi önlemlerin önderliğini yapıyor. Bu yılki arabasız gün etkinliklerinin dünyanın tüm şehirlerdekinden daha iyi olmasını istiyorum. Bu, arabalarımızı ardımızda bırakıp sokaklarımızı yürüyerek ya da bisikletle keşfetmek için harika bir fırsat.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU