Sırbistan'daki Vietnamlı işçiler Çin şirketine isyan etti

"Bize Alman şirketinde çalışacağımızı söylemişlerdi"

Vietnamlı işçiler, düzenledikleri grevde iş koşulları hakkında kendilerine sahte bilgi verildiğini savunurken, Çinli lastik firmasıysa konuyla ilgili sorumluluğun taşeronda olduğunu öne sürdü (AFP)

Sırbistan'da Çinli bir lastik fabrikası inşaatındaki işçiler kötü çalışma koşulları nedeniyle greve gitti.

Zrenjanin bölgesindeki Çinli lastik firması Linglong'a ait bir fabrikanın inşaatında çalışan Vietnamlı işçiler, çarşamba günü başlattıkları grevde kendilerine başta vaat edilen koşulların sağlanmadığını söyledi.

İşçilerden Dung Nguyen, yurtdışında çalışmak için ülkesi Vietnam'ı terk ettiğini ve işe alınırken kendisine Sırbistan'daki bir Alman şirketinde çalışacağının söylendiğini belirtti.

37 yaşındaki işçi, ülkeye vardığında Çinlilerin işlettiği bir fabrikaya gönderildiğini, yetkililerin pasaportuna el koyduğunu anlattı.   

"Hapishanedeymiş gibi"

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Nguyen, "Hapishanedeymişiz gibi yaşıyoruz… Havalimanına vardığımızda Çinliler tüm pasaportlarımıza el koydu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajansın haberinde, fabrika alanı yakınında işçilerin kaldığı yatakhanede grev daha başlamadan bile özel güvenlik görevlilerinin bulunduğu ve gazetecilerin alana girmesine izin verilmediği belirtildi.

Sırbistan merkezli kâr amacı gütmeyen insan hakları kuruluşu A11 ve insan kaçakçılığını önlemek için çalışan ASTRA, yakın zamanda işçilerin yaşadığı koşullara dair bir rapor yayımlamıştı.

"İnsan kaçakçılığı"

"Birçok doğrulanmış olgu, işçilerin emek sömürüsü amacıyla insan kaçakçılığına kurban gittiğine yönelik bir olasılığa işaret ediyor" ifadelerine yer verilen metinde, yetkililere acilen harekete geçmeleri çağrısında bulunulmuştu.
 

vietnam-işçi-baraka.jpg
İnsan hakları kuruluşlarının yayımladığı raporda işçilerin derme çatma barakalarda yaşadığı bildirildi (A11/Sara Nikolic)​​​​​​​


Raporda inşaatta çalışması için 500 kişinin işe alındığı fakat Linglong'un 2020 finansal raporunda yalnızca 140 işçinin çalıştığının gösterildiğine de dikkat çekildi.

Öte yandan Linglong'dan yapılan açıklamada işçilerin doğrudan şirket tarafından değil, Çinli bir taşeron aracılığıyla işe alındığını belirtildi.

Açıklamada şirketin taşeronla iletişime geçtiği ve işçilere "daha iyi konaklama sağlanmasını" talep ettiği de ifade edildi.

Vietnam Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa yetkililerin bir "şiddet ve taciz" şikayeti almadığı ama durumun takip edildiği bildirildi.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabić de işçilerin daha iyi bir konaklama noktasına nakledildiğini doğrularken, yaşananların ülkedeki Çin yatırımını hedef alan bir komplo olabileceğini savundu.
 


Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ise olaya ilişkin cuma günü yaptığı açıklamada "Ne istiyorsunuz, 900 milyon dolarlık yatırımı yok etmeyi mi?" demişti.

Vučić, Pekin'le yakın ilişkileriyle tanınıyor. Sırbistan, Avrupa'da Çin'den koronavirüs aşısı alan ilk ülkelerden biri olmuş, Vučić de Çin'den gönderilen tıbbi malzemeler ülkeye vardığında minnettarlığını göstermek için Çin bayrağını öpmüştü.

"Kanser fabrikası"

Sırbistan'da bulunan bir Çin fabrikasına daha tepki gelmişti. Çin'in en büyük çelik üreticisi Hesteel'in, Semendire kentindeki Radinac kasabasında 5 yıl önce satın aldığı çelik fabrikası kansere yol açmakla suçlanmıştı.

Çevre örgütü Tvrdjava'nın yayımladığı verilere göre yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı bölgede 2011'de 1738 kişiye kanser teşhisi konmuşken, bu sayı 2019'da 6 bin 866'ya yükselmişti. 



Independent Türkçe, France 24, Balkan Insight

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU