Sabah yazarı, TCMB’nin faiz kararını yazdı: Dakikalar içinde olup biten…

"Maalesef, bazen attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmez"

Fotoğraf: AA

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizleri yüzde 15’e indirmesi hakkında yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güngör, bugünkü köşe yazısında “Faiz kararının doğruluğu, yanlışlığından bağımsız söylüyorum” diyerek şu eleştirilerini gündeme getirdi:

Piyasada bu kadar aşırı volatilite kimseye fayda sağlamaz. Parası olan belirsizlik ortamında yatırım yapmakta imtina edebilir. Sanayici fiyat tutturmakta zorlanıp, önünü göremez. Yüksek kur ihracatçı için olumlu gibi görünse de istikrarın olmadığı bir dövizde düzenli ticaret yapılmaz. Firmalar, kurdaki hareketlilik yüzünden sipariş almak istemez. Fiyatlarda oluşan dengesizlik nedeniyle şirketler tedarik zincirini yönetmekte zorlanmaya başlar. Zaten zorlaşan hammaddeye ulaşım daha da güçleşir. Girdi maliyetlerindeki artış, yurtiçi ve dışı pazarlarda öngörülebilir fiyat oluşturma konusunda sıkıntılara neden olur. Aşırı volatilite ortamında üretim yapmanın maliyeti artar. Fiyat tutturmakta zorluk yaşayan sanayici iç piyasaya ürün veremeyecek duruma gelir. Sürekli iniş-çıkış grafiğindeki kur tüm sektörlerin dengesini bozar. Üstelik, bu ortam sadece özel sektörün değil devletin plan, programını da olumsuz etkiler.

Sonuç olarak herkesin belirsizlik ortamında vaktinin çoğunu ayakta durmaya harcayacağına dikkati çeken Güngör, şu ifadeleri kullandı:

İhracatçı da sanayici de KOBİ de vatandaş da 'öngörülebilirlik' ister. Yani yarın ne kadar harcayıp, ne üreteceğini, nasıl bir fiyata satacağını, elindeki parasıyla neyi, ne kadara satın alabileceğini bilmelidir. Dolayısıyla her kararın artısı eksisi iyi hesap edilmelidir. Öyledir ya çoğu zaman... Maalesef, bazen attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmez.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU