Erdoğan: Medya siyasetçileri denetlemeli ama tahakküm aracı haline dönüşmemeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan yabancı basın mensuplarıyla buluşmasında "Tek gayesi iktidarı devirmek olanlara gazeteci gözüyle bakmıyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe'de yabancı basın mensuplarıyla buluşmasında konuştu. Erdoğan kameralara kapalı bölümde basın mensuplarının sorularını yanıtlamadan önce yaptığı konuşmada Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkemedeki ölümüne değindi. 

Birleşmiş Milletler'in sorumlulardan hesap sormasını isteyen Erdoğan "Nasıl ki Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine sessiz kalmadıysak, Mursi'nin öldürülmesine de sessiz kalmayacağız" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

Batı'da yükselen İslam düşmanlığına, mülteci karşıtlığına dikkat çekiyoruz.

Muhammed Mursi'nin ölümüyle bir kez daha gözler önüne serilen Mısır'daki demokrasi katliamına dikkat çekiyoruz. 

Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine nasıl sessiz kalmadıysak Mursi'nin öldürülmesine de asla sessiz kalmayacağız. 

Darbecilerin yaptığı açıklamalar uluslararası kamuoyunun vicdanını rahatlamaktan uzaktır. 

Bir ülkede seçimle gelen cumhurbaşkanı 20-25 dakika can çekişiyor en ufak bir müdahale yapılmıyor. 

Ailesi kendi köyüne gömmek istiyor, ailesine naaşını vermiyorlar. Sadece iki oğluyla avukatları defin esnasında hazır bulunuyor. Böyle bir cinayet olabilir mi?

Sisi denilen kişi böyle bir kişidir ve zalimdir. Gerçek manada bir demokrasi neticesiyle iş başına gelmiş değildir. Bizim bu ifadelerimiz onun dünyada sevenlerini de üzebilir. 

Kaşıkçı cinayetinde ülkemizin tutumunu haklı bulan BM'nin Mursi'nin ölümünü ele alacağına ve sorumlulardan hesap soracağına inanıyorum.

"Gazetecilik hakikat arayışıdır"

Gazetecilik unutmayın hakikat arayışıdır. Çünkü her gazeteci aynı zamanda bir araştırmacıdır. Gazeteci doğruların peşindeki insandır. Yalan ve manipülatif haberlere tevessül etmek. Muhatabına saygısızlık etmeninin yanında, bireyin doğru haber alma hakkını da ihlal etmektir.

Hepimizin üzerine titrediği medya özgürlüğü işte bunun için vardır. İnandırıcılığını ve itibarını kaybetmiş bir medya açık söylüyorum ne topluma ne de insanlığa hiçbir faydası olamaz. 

Takipçilerinin nezdinde güven erozyonuna uğrayan bir basın kuruluşu öncelikle o meslek mensupları için ağır bir yüktür.

Biz basın yayın organlarının halk adına siyasetçileri denetlemesine, milletin çıkarları için gözcülük yapmasına asla karşı çıkmadık, çıkmıyoruz. Bilakis denetim aracı olması gereken medyanın bir tahakküm aracına, siyaseti kendi istekleri doğrultusunda biçimlendirme vasıtası haline dönüşmesine itiraz ediyoruz.

Gerçeklerin ortaya çıkması için kimi zaman canı pahasına görev yapan basın emekçilerine saygımız sonsuzdur ancak hakikatin tecellisi için çalışmak yerine tek gayesi iktidarı devirmek olan muhteris bir siyasetçi gibi davrananlara da gazeteci gözüyle bakmıyoruz. 

Kalemini ve kamerasını terör örgütlerinin emrine verenler bizim nezdimizde asla gazeteci olamazlar. Bizi sık sık eleştirenlerin bilerek gözden kaçırdığı nokta işte burasıdır.

Biz sizlerden ülkemizle ilgili meselelere hakkaniyetle yaklaşmanızı, bize dair haberleri etik ilkeler çerçevesinde değerlendirmenizi istiyoruz."

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU