İngiltere Merkez Bankası'ndan kripto para uyarısı: "Risk teşkil edecekleri nokta yaklaşıyor"

Jon Cunliffe, kripto varlıkların risk teşkil edecekleri noktanın giderek yaklaştığını söylüyor

Bitcoin ve Ethereum gibi popüler kripto paralarda büyük çaplı fiyat dalgalanmaları görülebilirken stablecoin'lerin fiyatı daha istikrarlı (Pixabay)

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, Bitcoin gibi kripto varlıklarının yakında daha geniş finans sistemi için risk teşkil edebileceği uyarısında bulundu.

Jon Cunliffe, düzenleyicilerin gerekli düzenlemeleri yürürlüğe koyması gerektiğini söyledi.

BBC'ye konuşan Cunliffe "[Kripto varlıkların] risk teşkil edecekleri nokta giderek yaklaşıyor. Bence düzenleyicilerin ve yasa koyucuların bu konuyu ciddi şekilde düşünmesi gerek" dedi.

Kripto varlıkların yönetimine ilişkin düzenleme hakkında... bir mevzuat olmasını garantilemek için çalışmaya başlamamız gerek.

Dijital para birimlerinin fiyatlarını takip eden Coin Market Cap internet sitesine göre, kripto para piyasalarının toplam değeri neredeyse 3 trilyon dolara (yaklaşık 30 trilyon TL) yükseldi.

Sahtekarlık, dolandırıcılık veya piyasa manipülasyonuna maruz kalmaları halinde yardım için başvurabilecekleri çok az yer olan sıradan yatırımcıların zarar görme olasılığına ilişkin korkular artıyor.

Düzenleyiciler kripto paranın hızlı yükselişine tepki vermekte yavaş davransa da tehlikelere uyanmaya başladı.

Bu ay ABD Hazine Bakanlığı'ndan bir kurulun hazırladığı bir raporda (geleneksel para birimlerinin değerine sabitlenmesi gereken bir dijital varlık türü olan) stablecoin'ler finans sistemi için en büyük tehditlerden biri olarak tanımlandı.

ABD Başkanı'nın Finansal Piyasalar Çalışma Grubu, stablecoin ihracatçılarının bankalar gibi düzenlenmesini sağlamak için "acil" bir mevzuat önerdi.

ABD'li düzenleyiciler, stablecoin'lere ilişkin daha sert bir tavır takınıyor. Buna tedavülde bulunan yaklaşık 76 milyar dolar (yaklaşık 780 milyar TL) değerinde token'la açık ara en büyük varlık olan Tether de dahil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tether (aynı adlı stablecoin'in arkasındaki şirket) bu yıl hem New York Başsavcılığı (NYAG) hem de Emtia ve Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) ile milyonlarca dolarlık uzlaşmalara vardı. Her iki kuruluş da Tether'in, para biriminin rezervde tutulan ABD dolarlarıyla tamamen desteklendiği yönündeki iddialarının doğru olmadığını tespit etmişti.

Tether'in Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından da soruşturulduğu bildiriliyor. Şirket ve yöneticileri kanuna aykırı uygulama iddialarını reddediyor.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, geçen yıl kripto varlıkların değersiz olabileceği ve yatırımcıların yatırdıkları tüm parayı kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu.

Merkez Bankası gelecek yıl "Britcoin" olarak adlandırılan kendi dijital para birimini oluşturmak için bir istişare kurulu oluşturmayı planlıyor.

Geçen hafta yaptığı açıklamada banka, Birleşik Krallık Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) ihtiyacını değerlendirmek için Hazine Bakanlığı'yla birlikte çalışacağını bildirdi. Fakat bu tarz herhangi bir para biriminin en erken 2025'te piyasada bulunabileceğini de açıkladı.

İstişare kurulu, dijital parayı desteklemek için gereken teknolojiyi geliştirmek adına hangi ileri çalışmaların yapılması gerektiğine bakacak.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU