Başkana yanıt verdi, belediyenin hesabından engellendi... Mahkeme, engellemenin 'ayrımcılık' olduğuna hükmetti

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvuran ve ret yanıtı alan davacı, konuyu yargıya taşıdı. Ankara 9. İdare Mahkemesi, engellemenin hukuka aykırı olduğuna karar verdi

Görsel: Twitter

Kamu kurumları etkinliklerini, duyurularını sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıyor. Özellikle belediyelerin ve bazı belediye başkanlarının yaptığı paylaşımlar sosyal medyada oldukça ilgi görüyor. 

Zonguldak Belediyesi Başkanı Ömer Selim Alan da sosyal medya hesabını aktif kullanan belediye başkanları arasında yer alıyor. Alan'ın sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımı, yargının konusu oldu ve Ankara 9. İdare Mahkemesi örnek bir karara imza attı. 

Soylu'nun istifasına başkandan yorum

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 12 Nisan 2020'de Twitter hesabından yaptığı paylaşımla görevinden istifa ettiğini duyurması, o dönem tepkiye neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın engellediği istifayla ilgili Zonguldak Belediyesi Başkanı Ömer Selim Alan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Reis noktayı koydu. Durmak yok yola devam. Emrindeyiz Sayın Bakanım" ifadelerini kullandı.
 

Başkana "Paylaşım hatalıdır" dedi, belediye engelledi

Başkan Alan'ın bu paylaşımı üzerine, Dursun Küçük adlı sosyal medya kullanıcısı, "Sayın Alan, sevginizi gösterme adına bu şekilde paylaşım yapmış olduğunuz anlaşılmakta ise de merkez yönetimi temsil eden bakanın yerel yönetim üzerinde ast/üst ilişkisi olmaması sebepli ve olası bir hukuki incelemede soruşturma izni verecek kişi olması sebepli, paylaşım hatalıdır" yanıtını verdi.
 


Bu yanıt üzerine, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Küçük'ü kişisel sosyal medya hesabında engelledi. Ayrıca, Zonguldak Belediyesi'nin duyuru, ilanlarının paylaşıldığı yaptığı resmi Twitter hesabında da Küçük engellendi. 

TİHEK reddetti, mahkemeye başvurdu

Belediye başkanına verdiği yanıt nedeniyle belediyenin resmi hesabından da engellenen Küçük, ayrımcılığa uğradığını öne sürerek, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurdu. Kurum, bu başvuruyla ilgili 3 Kasım 2020'de verdiği kararında, başvuruyu reddetti.

Bunun üzerine Ankara 9. İdare Mahkemesi'ne başvuran Küçük, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun ret kararının iptalini istedi. Davayı görüşen Ankara 9. İdare Mahkemesi heyeti, 4 Kasım 2021'de örnek bir karara imza attı. 

Mahkeme: Engelleme hukuka aykırı

Kararda, Küçük'ün yaptığı yorumun hakaret içermediği, belediye başkanına verdiği yanıt nedeniyle Zonguldak Belediye Başkanlığı'nın resmi Twitter hesabından engellenmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmedilerek Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun ret kararı iptal edildi. 

Av. Altıparmak: Amirler keyfine göre kurumun sosyal medya hesabını kullanamaz

Kararı Independent Türkçe'ye yorumlayan avukat Cüneyt Altıparmak, Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin bu engellemeyi ayrımcılık temellerine dayanılarak engelleyen veya zorlaştıran her türlü farklı muamele olarak nitelediğini ifade etti. 

Altıparmak, "Karar yazım tekniği açısından Türk hukukunu, Avrupa uygulamasını ele alan nitelikli bir karar olmasının yanında kurum amirlerinin keyfine göre kurumun sosyal medya hesaplarını kullanılamayacağını da ortaya koymaktadır" ifadelerini de kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU