Dünyanın korkuyla izlediği Ukrayna krizinin ardından market alışverişi çıktı

Rusya'yla Batı arasında sert açıklamalara neden olan olayın ardında basit bir ihtiyaç varmış

Çatışma bölgelerindeki pek çok kişi alışveriş için kilometrelerce yürüyüp sınırı aşmak zorunda kalıyor (Brendan Hoffman/The New York Times)

Takvimler 26 Ekim'i gösterdiğinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ilk kez Bayraktar TB2 cinsi silahlı insansız hava aracını (SİHA) kullanarak Donbas'taki Rusya yanlısı ayrılıkçılara saldırdığını ve bir obüsü yok ettiğini açıkladı. 

Buna gerekçe olarak ayrılıkçıların obüslerle ateşkesi ihlal etmesi gösterildi. Zira bu saldırılarda bir Ukrayna askeri ölmüş, 6 ev de isabet almıştı. 

Kriz büyüdü. Savaş jetlerini uçuran Rusya'nın tanklarıyla askerlerini Ukrayna sınırına yığdığı görüldü. 

nyt-ukrayna-2.jpg
Ülkenin doğusunda 450 kilometre uzunluğundaki cephe hattına yayılan savaşın yeniden alevlenmesini engellemek için diplomatlar harekete geçti (Brendan Hoffman/The New York Times)


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çarşamba günü Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba'yla yaptığı görüşmede "Rusya'nın 2014'te güç toplayıp sınırı geçerek Ukrayna'nın topraklarına girmesi gibi bir hatayı tekrarlamasından endişeliyiz. Ukrayna sınırları boyunca gözlemlediğimiz tüm bu askeri hareketler provokasyon" diyerek Moskova'yı uyardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı gün Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, sınırlarına yakın Rus birliklerinin sayısının 100 bine yaklaştığını ifade etti.

Temmuz'da yayımladığı makalede "Tarihi topraklarımızın ve oralardaki bize yakın kişilerin Rusya'ya karşı kullanılmasına asla izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullanan Putin'in Kırım'ın ardından ülkenin doğusunda da bu doktrini takip ederek işgale yönelme ihtimali, bölgede yaşayanlarla birlikte Batı'yı da korkuttu. 

Moskova'ysa askeri faaliyetlerine hız veren tarafın kendileri değil, NATO olduğunu savundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cumartesi yaptığı açıklamada Washington'ı suçlayarak Karadeniz'de tatbikat yapan ve SİHA saldırısını destekleyen ABD'nin kendilerini gerdiğini bildirdi. 

aa-siha.jpg

Putin geçen hafta iki kere Bayraktar TB2 cinsi SİHA'nın Ukrayna'daki gerginlikte oynadığı role işaret etti (AA)​​​​​​


New York Times, yeni yayımladığı haberde hâlâ sıcaklığını koruyan uluslararası krizin ardındaki olaya dikkat çekti: Cephe hattında kalanların markete gitme ihtiyacı. 

Ayrılıkçılar ve Ukrayna'nın kontrol ettiği bölgeler arasındaki gri bölgede kalanlar, çocuklarını okula göndermek ve alışveriş için kontrol noktalarından geçmek zorunda kalıyor.

Dünyada gündem olan çatışmanın çıktığı Hranitne bölgesindeki ayrılıkçılar geçen ay Kalmius deresinin üzerindeki yaya köprüsünü kapatmış.  

nyt-ukrayna.jpg
Köprünün niye kapatıldığı net değil ama muhtemelen koronavirüse karşı önlem alınmak istendi (Brendan Hoffman/The New York Times)


Bunun üzerine harekete geçen Ukraynalı yetkililer, bölgede yaşayan halkın kömür ve yiyecek gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yeni bir köprü inşa etmek üzere adım atmış. 

Araçların da geçebileceği yeni köprüyü kendilerine yönelik bir tehdit olarak gören ayrılıkçılar obüslerle saldırıya geçmiş. Yapımı süren köprüyü vuramayan Rusya yanlılarına, Ukrayna'dan gelen yanıtsa SİHA saldırısı olmuş.  

Çatışmalar dindiğinde de bölgede yaşayanlar, ayrılıkçıların da kontrol noktalarını yeniden açmasıyla ihtiyaçlarına kavuşabilmiş. SİHA saldırısından iki gün sonra Kızıl Haç her eve 20 kilodan ağır koliler göndererek pirinç, ayçiçek yağı, makarna ve konserve et sağlamış. 

İlkokul öğretmeni Tatyana Yefesko, kolileri sevinçle karşılasalar da uzun vadeli çözüm ihtiyacına vurgu yaptı:

Herhangi küçük bir parlama büyük bir savaşa dönüşebilir. Herkes 'Bu niye oldu, kimin ihtiyacı var?' diye soruyor. Ancak tarih bize her büyük savaşın küçük bir şeyle başladığını gösteriyor.

2013'ten bu yana süren Donbas krizi

Başkent Kiev'de, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013'te gösteriler başlamıştı.

Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU