IATA: Maske kuralları nedeniyle "hava öfkesi" vakaları ikiye katlandı

Bir havayolu şirketi bir haftada 1000'den fazla olay bildirdi

2020 ilkbaharından bu yana birçok ülkede uçuşlarda maske takma zorunluluğu getirildi (AFP)

Havayolu kuruluşu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'ne (International Air Transport Association -IATA) göre maske zorunluluğuyla ilgili kurallar, kural tanımaz yolcuların dahil olduğu "hava öfkesi" vakalarında hızlı artışa yol açtı.

Kuruluşun Airlines adlı dergisinde çıkan bir yazıda, IATA 2020'de kurallara uymayan yolcuların çıkardığı olay sayısının önceki yıllara göre iki katına yükseldiğini bildirdi ve bu eğilimin 2021'de de devam ettiğini doğruladı.

IATA'nin Kabin Operasyonları Güvenliği Teknik Grubu'nun yaptığı resmi olmayan bir ankette kuruluş, üye havayolu şirketlerinden birinin bir haftada 1000'den fazla kurallara uymama vakası kaydettiğini, başka bir şirketinse taşınan yolcu sayısını baz alarak kurallara uymayan yolcu vakalarında yüzde 55'lik bir artış yaşandığını hesapladığını tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IATA'nin hükümet ve endüstri ilişkileri müdür yardımcısı Tim Colehan, "Vaka sayısındaki artışa dair açıklamalardan biri, bağlamın değişmesi olabilir" dedi.

Maske takmamanın, emniyet kemeri takmamaktan ya da dizüstü bilgisayarınızı kaldırmamaktan hiçbir farkı olmadığı iddia edilebilir. Bunlar talimatların takip edilmediğini gösterir.

Fakat pandemi ve halk sağlığı üzerindeki etkileri nedeniyle, maske takmamak durumu çok daha kişisel hale getirdiği gibi yolcular arasında tartışmalara da neden oldu.

Ayrıca bu durum Amerika Birleşik Devletleri gibi yönetimleri, sıfır müsamaha yaklaşımını benimsemeye ve mürettebatı yaşanan olayları bildirmeye teşvik etmeye itti.

Makalede IATA, dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri uçuşlarda sağlık ve hijyene dair yasalarını ve kılavuzlarını gözden geçirmeye ve kuralların net, cezaların da kurallara uymayanları caydıracak yeterlilikte olduğundan emin olmaya çağırdı.

Airlines dergisine konuşan Colehan, "Büyük para cezaları veya hapis cezalarının söz konusu olduğu daha ciddi olaylarda, cezai kovuşturma hala bir seçenek olarak mevcut" dedi.

Bu ihlaller için aktif şekilde yaptırım uygulanmalı ve bu tarz davranışların sonuçları kamuoyuna duyurulmalı.

Söz konusu gelişmeler, ABD Federal Havayolları Birliği (Federal Airline Association -FAA) 2021'de ocaktan ekim başına kadar 4 bin 600 vaka bildirirken meydana geldi. Bunların yüzde 72'si tüm uçaklarda ve havalimanlarında maske takmayı zorunlu kılan ülkenin federal kuralına uymamakla ilgili.

Yakın zamanda ABD, tüm havayolu şirketlerinin uçuşları ve bütün havalimanları için geçerli olan ülke çapındaki maske takma kuralını 18 Ocak 2022'ye kadar uzatmıştı.

Kurallara uymayan yolcu vakalarındaki fırlamaya cevaben kısa süre önce Delta Havayolları, sorun çıkaran yolcular için havayolu şirketlerinin ortaklığıyla hazırlanacak, birleşik bir "uçuş yasağı listesi"nin paylaşılması çağrısında bulunmuştu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU