Kılıçdaroğlu Antalya'da: Bizi eleştirmek istiyorsanız oy vermeniz lazım

Antalya'da gençlerin sorularını yanıtlayan CHP lideri, sabaha karşı da hal esnafını ziyaret edip onlarla meyve kasaları üzerinde kahvaltı yaptı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya'da "Z Kuşağı Atatürk'ü Anıyor" programında gençlerin sorularını yanıtladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mustafa Kemal Atatürk'ün çağdaş uygarlığı aşmaya yönelik bir hedef gösterdiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Mustafa Kemal dar kalıplar arasına sıkışmış bir ideolojinin adı değildir, Atatürkçülük bu değildir. Tümüyle hedef gösterdiği çağdaş uygarlıktır. Çağdaş uygarlık sürekli değişen bir kavramdır, dinamik bir kavramdır. Dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün düşüncesi dinamik bir düşüncedir, geleceği, ufku yakalamayı ulaşmayı hedefler" diye konuştu.

Gençlerin "Türkiye ile ilgili hayaliniz nedir?" sorusuna Kılıçdaroğlu, halkın güçlü, kendi bölgesinde güçlü bir pozisyonu yakalayan, dünyada söz sahibi, sanatta, kültürde, bilimde yeni ufuklar açan güçlü bir Türkiye hedeflediğini belirtti.

 "Etnik kimlik, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmayacaksınız"

Farklı düşüncelere herkesin açık olması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kimsenin etnik kimliği, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmayacaksınız, kimseyi düşüncesinden ötürü suçlamayacaksınız. Etnik kimlik, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmayacaksınız. Kimsenin inancına müdahale etmeyeceksiniz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, hiçbir gencin umutsuzluğa kapılmaya hakkı olmadığını belirterek, Mustafa Kemal Atatürk'ün zor koşullarda mücadele ederek Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğunu aktardı.

"Keşke yeni icat çıkarabilsek her birimiz"

Ülkelerin kalkınması için eğitimin önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Eğitim gören kişi ne kadar çok nitelikli, kaliteli soru sorarsa, soru sorma olanağı tanınırsa o eğitim başarılıdır. İşin öznesinde yatan budur. Karşılaştığınız her olayı sorguluyorsanız, sorgulama gücü ve yeteneği size veriliyorsa o eğitim başarılıdır. Eğitimin öznesi soru sormaktır. Bizde ne derler, 'Fazla soru sorma, otur yerine.' Bir de 'Yeni icat çıkarma şimdi.' Oysa keşke yeni icat çıkarabilsek her birimiz. Dolayısıyla farklı bir pencereden dünyaya bakmak durumundayız

"Her OSB'ye teknoloji lisesi kuracağız"

CHP olarak her organize sanayi bölgesinde teknoloji liseleri kuracaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, her öğrencinin branşında ders göreceğini, üçüncü sınıftan itibaren de sanayide kendi alanıyla ilgili staj yapacağını belirtti.

Bunları yapmak için oya ihtiyaçları olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, gençlerden oy istedi.

Tarımın dünyada stratejik sektör olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, tarımda köklü bir değişik yapılması, çiftçinin zarar etmeyeceği bir modelin hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.

Kılıçdaroğlu, politikacıların eleştirilere açık olması, sağlıklı ve tutarlı eleştirilerle kendilerine yön vermeleri gerektiğini kaydetti.

halde.jpg
Kılıçdaroğlu, ziyarette esnaf ve çiftçilerle boş sebze kasalarının üzerine oturarak kahvaltı yaptı / Fotoğraf: AA

 

Hal esnafını ziyaret etti, sebze kasaları üstünde kahvaltı etti

Kılıçdaroğlu'nun bir sonraki durağı Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali oldu.

Sabaha karşı hale gelen sebzeler hakkında bilgi alan Kılıçdaroğlu, esnaf ve çiftçinin sorunlarını dinledi.

Kılıçdaroğlu, ziyarette esnaf ve çiftçilerle boş sebze kasalarının üzerine oturarak kahvaltı yaptı.

Bir esnafın "Alem buysa başkan sensin." sözleriyle uyarladığı bir şarkıyı söylemesi, Kılıçdaroğlu ve yanındakileri gülümsetti.

Kahvaltıda, esnaf ve çiftçilerden bazıları, ekonomik açıdan zor durumda olduklarını dile getirdi.

Kılıçdaroğlu ise bu güçlüklerin üstesinden hep birlikte geleceklerini kaydetti.

"Keşke büyük paralar kazansanız"

Çiftçi olmazsa oturup yemek yiyemeyeceklerini, sabah kahvaltı yapamayacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

Siz üretiyorsunuz. Emek yapıyorsunuz. Sabaha karşı 3'te hale geliyorsunuz. Buradan sadece Antalya'ya değil, Türkiye'nin her yerine mal gönderiyorsunuz. Yaptığınız hizmet çok değerli. Çok büyük paralar da kazanmıyorsunuz. Keşke büyük paralar kazansanız. Gönderilen sebze Rusya'dan dönüyorsa bunda ciddi sıkıntılar var. Dış politikada sorunlar var. Orta Doğu'ya da açılmak lazım. Orayla da barışmak lazım. Niye kavga ettik? Suriye'ye de Ürdün'e de Lübnan'a da Mısır'a da mal gönderiyorduk. Niye kavga ediyoruz?

Kılıçdaroğlu, çiftçinin de asgari ücretle çalışan tüketicinin de fiyatlardan şikayetçi olduğunu belirterek, "Asgari ücret artmalı ki onlar da alışveriş yapsın. Önümüzde daha kötü günler olacak. Gübre fiyatları, mazot fiyatları daha da artacak. Dertlerinizi çok iyi biliyoruz. Bu işi çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Ücretsiz taşıma iyi, güzel ama bunun parasını kim verecek?"

Kılıçdaroğlu, bu abah da Antalya Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Halk Otobüsçüleri Buluşmaları"nda halk otobüsü esnafı ile bir araya geldi.

Esnafın sorunlarını iyi bildiğini ve sorunların çözülmesi isteniyorsa sorunu yaşayanların dinlenmesi gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunun olmadığını, tüm sorunların akıl, mantık, istişare, bilgi ve deneyim çözüme kavuşturulabileceğini bildirdi.

Halk otobüsü esnafının ücretsiz taşıma karşılığında devletten alınan desteği yetersiz bulduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Ücretsiz taşıma iyi, güzel ama bunun parasını kim verecek? Birisinin bunun parasını vermesi lazım. Otobüs başına değil, otobüse ücretsiz binen kişi başına destek verilmeli. Emekli az maaş alıyor, engellinin şöyle sorunu var, ücretsiz taşınmalarını anlayışla karşılarım. Buna karşı da değiliz ama devlet 'Bunu ücretsiz taşıyacaksınız' diyorsa parasını vereceği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

"Esnaf Bakanlığı olursa esnafın derdini anlatacağı bir yer olacak"

Esnaf Bakanlığı kurulsun yönünde oda başkanlarının talebi olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Bu sözü pandeminin başında söylemiştim. Esnaf sahipsiz. Nereye başvuracağı belli değil. Esnaf Bakanlığı olursa esnafın derdini anlatacağı bir yer olacaktır. Esnaf bu devletin birliği ve dirliği açısından son derece önemlidir. Bakanlık kurulursa esnaf güçlü olacak dolayısıyla devlet güçlü olacaktır" diye konuştu.

 "Az kaldı, sabredin"

Otobüsçü esnafı için bir kanun teklifi hazırlayacaklarını aktaran Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

Kanun teklifini hazırladıktan sonra ilgili oda başkanlarına göndereceğiz. Bu kanun teklifine bakın diyeceğiz. Bu anlamda benzer çaba içerisinde başka partiden kanun teklifi gelirse yine destekleyeceğiz. Kanun teklifimizi destekleyin ve kamuoyuna açıklayın. Hükümete de çağrı yapın. Hükümet de aynı doğrultuda bir düzenleme getirirse ona da destek veririz. Malum söylediklerimizi bazen yapıyorlar. Onu da zorlayacağım. Yapsınlar. Siyaset kavga değil, sorunları çözme alanıdır. Az kaldı her şey değişecek. Türkiye'ye huzuru, barışı, kardeşliği getireceğiz. Biz etnik kimlik üzerinden asla siyaset yapmıyoruz. Yaşam tarzı, inanç üzerinden değil, sosyal kimlik üzerinden siyaset yapıyoruz. Muhtarlar, şoförler, işsizler, memurlar, sanayiciler bir sosyal kimliktir. Her sosyal kimliğin içinde her inançtan görüşten kardeşlerimiz var. Az kaldı, sabredin. Türkiye'nin çözülemeyecek sorunları yok. Birlikte çözeceğiz

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU