Şamima Begüm'ün eşi: Avrupa'daki IŞİD saldırılarını kınıyorum ama halifeliğin kurulduğunu görmek isterim

Eski IŞİD'li gelinin Hollandalı eşi terör örgütü ve evlilikleri hakkında konuştu

Begüm, verdiği bir röportajda "IŞİD'e dönmektense ölmeyi yeğlediğini" söylemişti ((The Return)) 

Eski IŞİD'li gelin Şamima Begüm'ün eşi, terör örgütünün Batı'ya yönelik saldırılarını tasvip etmediğini fakat yine de bir halifelik kurulmasını umduğunu söyledi.

IŞİD savaşçısı olduğunu kabul eden 29 yaşındaki Yago Riedijk, cihatçılar hakkındaki görüşlerini paylaştığı ve Begüm'le evliliğine dair konuştuğu bir belgesel için Kuzey Suriye'de Kürtlerin yönettiği Roj hapishane kampında bir röportaj verdi.

Hollanda vatandaşı Riedijk, Begüm'le Birleşik Krallık'tan Suriye'ye geldikten günler sonra 2015'te, 15 yaşındayken evlenmişti. Çiftin, hepsi daha sonra vefat eden üç çocuğu olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son yıllarda Almanya ve Fransa da dahil Avrupa ülkelerindeki IŞİD saldırıları hakkında fikirleri sorulan Riedijk, şiddeti "birtakım nedenlerle" kabul etmediğini söyledi.

IŞİD hakkında bir belgeselin yapımcılığını üstlenen İskoçyalı eski bir asker olan Alan Duncan'a konuşan Riedijk, "İslam'da masum insanları öldürmek, kadınları ve çocukları öldürmek yasaktır. Bu saldırıların İslami açıdan sorumlu olmadığını düşünüyorum" dedi.

Öte yandan Riedijk, IŞİD'in diğer Müslümanlara ve Ezidilere yönelik saldırıları ve terör örgütünün kafa kesme eylemleri hakkında yorum yapmayı reddetti. IŞİD'in bitmediğini ve "İslami geleneklere" bağlı bir halifeliğin kurulduğunu görmek istediğini de söyledi.
 


Begüm'le evliliği hakkında konuşan Riedijk, Begüm'ün alışverişe gitmek ve arkadaşlarını görmek gibi bazı temel özgürlükler talep ettiğini ve evlenmeden önce Kuran'ın İngilizce çevirisini görmek istediğini söyledi.

Riedjik belgeselde, "Eşim ve çocuklarımla evde geçirdiğim bazı güzel günler vardı. Bazı güzel anılar vardı" ifadelerini kullandı.

Begüm, Eylül'de Roj kampından yaptığı ilk canlı televizyon röportajında Britanya kamuoyundan af dilemiş ve terörle mücadelede "bir rol" oynayabileceğini söylemişti.

Yüksek Mahkeme, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek vatandaşlık davasını sürdürmesi için ülkeye dönmesine izin vermediğinden ötürü 22 yaşındaki kadın, şu anda Birleşik Krallık'a seyahat edemiyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU