"Sürdürülebilir Kadro Yönetimi"nde zirve Manchester City'nin oldu... En genç takım unvanı Spezia'da

Avrupa'nın 5 büyük ligindeki takımların kadro yapısı incelendi. Manchester City, Real Sociedad ve Liverpool, en çok devamlılığı olan kadrolara sahip takımlar oldu. Sahaya en genç kadroyla çıkan kulüp unvanını İtalyan ekibi Spezia aldı

CIES'in SSM endeksinde Manchester City, 100 tam puanla zirvede yer aldı / Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), Avrupa'nın 5 büyük ligi olarak kabul edilen Almanya (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga) ve İtalya'da (Serie A) mücadele eden 98 kulübün "Sürdürülebilir Kadro Yönetimi" (SSM) endeksini çıkardı.

Rapordaki veriler ele alınırken 2021-22 sezonunda takımlarda yer alan oyuncuların yaşları, A takım kadrosunda bulunma ve sahada yer alma süreleri ile sözleşme bitiş tarihleri baz alandı.

Buna göre 5 ligin tamamında en çok SSM endeks puanına sahip takım Birleşik Krallık'tan Manchester City, en düşük puanlı takım ise Serie A temsilcisi Salernitana oldu.

 

 

Araştırmada ayrıca 5 lig içerisinde en çok ve en az genç oyuncu oynatan takımlar da belirlendi.

Rapora göre 5 büyük ligin en genç ekibi Spezia, en yaşlısı ise Lazio olarak kayıtlara girdi.

Machester City, 98 kulüp içinde zirvede

Premier Lig'de değeri 1 milyar euronun üzerinde olan ve en pahalı takım konumundaki Manchester City, Avrupa'nın 5 büyük ligindeki takımların en istikrarlısı oldu.

Toplam 100 SSM puanına sahip olan "Maviler", sözleşme süresinde ise 3,3 yıl ortalaması tutturdu. Premier Lig temsilcisinin yaş ortalaması ise 27,1 olarak gerçekleşti.

Listenin ikinci sırasında ise La Liga temsilcisi Real Sociedad yer aldı. 99,7 SSM puanı bulunan İspanyol ekibinin yaş ortalaması 25,6 iken kontrat süre ortalaması ise 2,5.

SSM endeksinde üçüncü sırada bulunan kulüp ise "Asla yalnız yürümeyeceksin" mottosuyla yola çıkan Premier Lig ekibi Liverpool.

97,7 puanla podyuma çıkmayı başaran Liverpool'da oyuncuların yaş ortalaması 28 iken kontrat süreleri ise 3,2 yıl olarak kayıtlara geçti.

 

 

Bundesliga ekibi RB Leipzig, ile Premier Lig devi Manchester United, 90'ar SSM puanıyla dördüncülüğü paylaştı. 

Oyuncu yetiştiriciliği ile ön plana çıkan Leipzig'in yaş ortalaması 25,5, kontrat süreleri ise 3,5 ortalama ile seyretti.

"Kırmızı Şeytanlar" lakabıyla nam salan Manchester United'ın ise yaş ortalaması 27,5, futbolcu sözleşme süresi ortalaması ise 2,9 olarak kayıtlarda yer buldu.

SSM endeksinde 20 ve daha altında puanı bulunan 4 takım olduğu görüldü.

Serie A ekibi Salernitana 12,5 SSM endeks puanıyla 98. sırada yer alırken onu Elche (13,2), Genoa (17,9) ve Union Berlin (19,1) takip etti.

 

 

En genç takım İtalyan ekibi Spezia

CIES, Avrupa'nın 5 büyük liginde mücadele eden takımlar içerisinde en genç kadroyla sahada mücadele eden kulüpleri sıraladı.

Rapora göre Serie A ekibi Spezia, 24,6 yaş ortalamasıyla 2021-22 sezonunda Avrupa'nın en genç takımı oldu. İtalyan ekibinin SSM endeks puanı ise 37,2'de kaldı.

Spezia'nın en yakın takipçisi ise Ligue 1'den Stade de Reims oldu. 24,6 yaş ortalamasına sahip Fransız ekibi, 37,9 puanla İtalyan rakibinin ardından geldi.

En genç takımlar podyumunun üçüncü basamağında 24,7 yaş ortalamasıyla Bayer Leverkusen yer aldı.

Kırmızı-siyahlıların SSM endeks puanının 73 olması dikkat çekti.

Alman devinin oyuncu kontrat sürelerinde (3,4) Spezia (2,3) ve Reims'in (2) açık ara önünde bulunduğu görüldü.

 

 

Kontratların en uzun soluklusu Arsenal'de, en kısası Alaves'te

İsviçre merkezli CIES'in raporunda en uzun ve en kısa süreli futbolcu sözleşmesine sahip takımlar da yerini aldı.

Raporda Premier Lig ekiplerinden Arsenal, ortalama 3,7 yıllık sözleşmelerle en uzun süreli futbolcu kontratına imza atan kulüp oldu.

Londra temsilcisinin yaş ortalamasının ise 24,9 olduğu gözlemlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arsenal'in ardından Alman ekibi Leipzig, 3,5 yılla ikinci sırada yer alırken, Bayer Leverkusen'in ortalama 3,4 yıllık futbolcu kontratıyla üçüncü olduğu görüldü.

Sözleşme süreleri 1,5 yıl ve altında olan 7 kulüp yer aldı.

Ortalama 1,1 yıllık kontrat süresiyle Alaves son sırada bulunurken, Freiburg (1,2) sondan ikinci , Elche (1,4) sondan üçüncü oldu. Bochum, Salernitana, Greuther Fürth ve Angers 1,5 yılla o takımları izledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU