Deniz seviyesinin her yıl yükseldiği Tuvalu, sular altında kalsa bile ülke olarak varlığını sürdürmenin yollarını arıyor

Dışişleri Bakanı Kofe, "Şu anda topraklarımızı terk etmek zorunda kaldığımız ya da tamamen sular altında kaldığımız en kötü senaryoyu hayal ediyoruz" dedi

Tuvalu Dışişleri Bakanı Kofe, Glasgow'da gerçekleşen BM COP26 iklim zirvesindeki konuşması için dizlerine kadar denizin içerisinde durarak çektiği video, sosyal medyada viral hale gelmişti / Fotoğraf: Reuters

Deniz seviyesi her yıl yükselmeye devam ettiği ada ülkesi Tuvalu, sular altında kalsa bile yasal olarak varlığını sürdürmenin yollarını arıyor.

Ülkenin Dışişleri Bakanı Simon Kofe, Tuvalu'nun, iklim değişikliği nedeniyle tamamen sular altında kalsa bile deniz yetki alanlarının mülkiyet haklarını elinde tutmanın ve bir ülke olarak tanınmanın yasal yollarını aradığını söyledi.

Kofe, Reuters ile gerçekleştirdiği röportajda, "Aslında şu anda topraklarımızı terk etmek zorunda kaldığımız ya da tamamen sular altında kaldığımız en kötü senaryoyu hayal ediyoruz" dedi.

Kofe, "Bu durumda deniz yetki alanlarımızı elimizde tutabilmemizi, uluslararası hukuk kapsamında bir ülke olarak tanınmamızı sağlayabilecek yasal yolları araştırıyoruz. Şu an attığımız adımlar bunlar, geleceği planlamaya çalışıyoruz" dedi.

Kofe'nin Glasgow'da gerçekleşen BM COP26 iklim zirvesindeki konuşması için dizlerine kadar denizin içerisinde durarak çektiği video sosyal medyada oldukça fazla paylaşıldı. Küçük ada ülkesi Tuvalu, iklim değişikliğinin sonuçlarını önlemek için agresif bir tutum sergilenmesi yönünde çağrıda bulunuyor.

Tuvalu, nüfusu 11,000 olan ve en yüksek kısmı deniz sebiyesinin 4.5 m üzerinde kalan bir ada ülkesi. 2011 yılında Avustralya hükümeti tarafından yayımlanan bir rapora göre Tuvalu'da 1993 yılından bu yana deniz seviyesi her yıl 0.5 cm yükseldi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU