Bloomberg'in iddiası: Trump S-400 ile ilgili Türkiye'ye yönelik üç yaptırım düşünüyor

"Türkiye'nin S-400 alımına devam etmesi halinde F-35 satışının durdurulmasına ek olarak diğer seçenekler uygulanabilir"

Fotoğraf: AP

"ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'de iki partinin baskısıyla karşı karşıya. Patriot füze sistemlerine yerine Rusya'nın S-400 hava savunma sistemini tercih eden Türkiye'yi bu kararından vazgeçirmek için kongrenin önde gelen isimleri Ankara'nın ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımların uygulanmasının zorunlu olduğunu dünüşünüyor." 

Amerikan Bloomberg News, son haftalarda S-400'ler yüzünden iyice gerilen Ankara-Washington ilişkileriyle ilgili yayınlandığı haberde bu cümlelere yer verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'ye yönelik yaptırımlar daha önce Amerikan Kongresi, Dışişleri Bakanlığı ve sözcüler tarafından dile getirilmiş, 6 Haziran'da Pentagon tarafından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a yönelik kaleme alınan mektupta "yaptırım" meselesinin bir kez daha altı çizilmişti.  

Bloomberg News’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre Trump yönetimi Türkiye’yi Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri alımı konusunda cezalandırmak için üç yaptırım paketi üzerinde duruyor.

Türkiye'nin S-400 alımına devam etmesi halinde F-35 satışının durdurulmasına ek olarak diğer seçeneklerin uygulanabileceğinden söz ediliyor. 

Habere göre en çok dillendirilen seçenek Türkiye’nin savunma sektöründeki bazı şirketlerin CAATSA kapsamında yaptırımlara tabi tutulması. 

 

CAATSA yasası.JPG
CAATSA yasası / Görsel: ABD Kongresi

 

Yaptırımlar ile birlikte söz konusu şirketlerin ABD’nin finansal sistemine erişimini kesilecek, ABD’den parça alımı ve ABD’ye satış gerçekleştirmelerini imkansız hale getirilecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tacikistan dönüşü yaptığı açıklamada "Zaten S-400 konusu bitmiş vaziyette. Öyle zannediyorum ki Temmuz ayının ilk yarısında artık onlar da gelmeye başlayacak. S-400'den taviz vermeyeceğiz, burası kasaba devleti değil” demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU