ABD İran gerilimi sürerken Tahran “CIA’e bağlı büyük bir casusluk ağını” çökerttiğini söyledi

İran İstihbarat Bakanlığı, söz konusu siber casusluk ağının CIA ajanlarıyla iletişimi sağladığını ifade etti

Fotoğraf: The Independent

ABD ile İran arasındaki tansiyon yükselirken, Tahran yönetimi, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’na (CIA) bağlı faaliyet gösteren “büyük bir casusluk ağını” çökerttiğini iddia etti.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, İstihbarat Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, CIA’in şebekenin faaliyetinde kullandığı çevrimiçi iletişim sisteminin ortaya çıkarılmasından sonra ajanların belirlendiğini kaydetti.

Tahran yönetiminin iddiası, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl İran’ın nükleer programına yönelik uluslararası anlaşmadan çekilmesinin ardından alevlenen iki ülke arasındaki düşmanlığın arttığı bir dönemde geldi.

Söz konusu anlaşmayı “özünde kusurlu” olarak tanımlayan Trump, ABD’nin çıkarlarına uygun daha iyi bir anlaşma yapmak için İran’a yönelik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Beyaz Saray yönetimi, artan baskının İran’ın uranyum zenginleştirme kabiliyetini daha da azaltacağı iddiasında bulunmuştu.

Anlaşmayı imzalayan taraflardan biri olan Avrupa Birliği, birçok kez anlaşmanın istenilen etkiyi gösterdiğini belirterek, anlaşmayı sürdürebilmek için çaba sarf etmişti.

Geçen hafta da ABD yönetimi, önemli bir küresel nakliye güzergahı olan Umman Körfezi’nde iki petrol tankerine düzenlenen saldırıdan İran Devrim Muhafızları’nı sorumlu tutmuştu. İran’ın atom enerjisi kurumu da pazartesi günü yaptığı açıklamada nükleer programına yönelik 2015’te varılan anlaşmadan doğan uranyum faaliyetlerindeki sınırlamaya artık bağlı kalmayacağını bildirmişti. 
 


İranlı yetkililer CIA’in “ajanlarla iletişimi sağladığı” iddia edilen ağına ilişkin çok az somut deliller paylaşırken, haberde İranlı istihbarat görevlilerinin “ABD’nin güvenli siber sistemine sızdığı” ileri sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, istihbarat bakanlığındaki anti-casusluk direktörünün, “CIA, geniş kapsamlı casusluk sisteminde bir web sitesi ve her bir ajan için de özel alan tasarladı” sözlerine yer verildi.

Casusluk ağının ortaya çıkarıldığı ilk kez İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Ali Şamkani tarafından duyuruldu. Şamkani, iddia edilen “siber casusluk” ağının İran dışındaki ülkelerde faaliyet gösterdiğini ve “kısa süre önce” ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Mehr haber ajansına göre, devlet televizyonu IRIB’e konuşan Şamkani, “Ortaya çıkarılan ağla ilgili diğer müttefik ülkelerle bilgi paylaşımında bulunduk. Bu da ABD istihbarat ağının ortaya çıkarılması ve çökertilmesiyle ve farklı ülkelerdeki bazı CIA ajanlarının tutuklanmasıyla sonuçlandı” açıklamasında bulundu.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU