Fransa: Türk SİHA'larının Ukrayna'da kullanılmasından endişe duyuyoruz

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, Donbass'ta Türk SİHA'larının kullanılmasından ötürü endişeli olduklarını, Ukrayna'da bu tür silahların kullanılmasının iyileşme ortamına zarar vereceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Rusya'nın Ukrayna'da Türk şirketi Baykar üretimi silahlı insansız hava araçlarının (SİHA)kullanılmasından dolayı rahatsızlığımı dile getirmesi sonrası Fransa'dan da benzer açıklama geldi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde Türk SİHA'larının kullanılmasından ötürü endişeli olduklarını söyledi.

Ukrayna'da ağır silahların kullanılmaya başlandığını, bunun da ateşkesle birlikte iyileşmekte olan ortama zarar verebileceğini belirten sözcü, "Minsk anlaşması kapsamında yasaklanan ağır silahların kullanılmasından, özellikle de Ukrayna ordusu tarafından da belirtildiği gibi, Bayraktar tipi SİHA'ların kullanılmasından endişe duyuyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü ayrıca bu tür silahların, 27 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe giren ateşkese aykırı nitelikte olduğunu vurguladı.

Ne olmuştu?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Donbas'ta devam eden çatışmalarda Türkiye üretimi 'Bayraktar TB2' insansız hava araçlarının kullanldığını duyurmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov 27 Ekim'de düzenlediği basın toplantısında Donbass'ta Türk SİHA'larnın kullanımı ile ilgili şunları söylemişti:

Türkiye ile gerçekten de özel, iyi ilişkilerimiz var. Fakat bu durumda maalesef, bu gibi silahların Ukrayna ordusuna tedarik edilmesinin, (Donbass) temas hattındaki durumun istikrarsızlaşmasına neden olabileceği yönündeki endişelerimiz doğrulanmış oldu. Görüyoruz ki böyle silahlar, askerlerin eline geçince, potansiyel olarak Ukrayna’nın bu bölgesinde kullanılabilirler. Bu da sadece istikrarsızlaşmaya neden olur ve asla Ukrayna içindeki bu sorunun çözülmesini sağlamaz.

 

Independent Türkçe, Euronews Türkçe,

DAHA FAZLA HABER OKU