HDP'nin, Cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve bürokratların maaşlarının asgari ücretin 3 katını geçmemesine dair önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi

HDP Milletvekili Garo Paylan önergeye dair yaptığı konuşmada, "Eğer maaşlarınızın düşmesini istemiyorsanız asgari ücreti hep beraber artıralım diyorum" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Reuters

HDP tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu’na verilen Cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve bürokratların maaşlarının asgari ücretin 3 katını geçmemesine dair önerge reddedildi.

HDP Komisyon üyeleri Garo Paylan, Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz tarafından verilen önergenin içeriğinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Bütçesi içinde bir milletvekilinin "Personel Giderleri" ve"‘Sosyal Güvenlik Kurumlarının Devlet Primi Giderleri’ne ait aylık ödenek toplamı asgari ücretin üç katını geçemez" ifadeleri yer aldı.

"Gelir eşitsizliğinin kamu vicdanını yaraladığını düşünüyoruz"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önerge hakkında konuşan HDP'li Paylan, toplumun ekonomik sıkıntı çektiği şartlarda cumhurbaşkanının 100 bin TL’nin üzerinde bir maaş almasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Demokratik ülkelerde milletvekillerinin ve Cumhurbaşkanının maaşının asgari ücretlilerin en fazla 3 katı, 4 katı veya 5 katı olduğunu, bundan daha fazla bir maaşın söz konusu olmadığını belirten Paylan, "Bu gelir eşitsizliğinin kamu vicdanını yaraladığını düşünüyoruz" dedi.
Önergeyle asgari ücretin yükselmesini önerdiklerini ifade eden Paylan sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Kamu vicdanını tekrar tesis etmek için milletvekillerinin maaşlarının düşmesini de bu arada önermiyoruz, tam tersine asgari ücretin yükselmesini öneriyoruz. Asgari ücret yükselsin ve milletvekili maaşları asgari ücrete bağımlı hâle gelsin. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı ve kamuda görev alan herkes asgari ücretin 3 katından daha fazla maaş alamasınlar. Eğer maaşlarınızın düşmesini istemiyorsanız asgari ücreti hep beraber artıralım diyorum.

HDP’nin önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU