Photoshop'a "NFT butonu" geliyor

OpenSea, KnownOrigin, Rarible ve SuperRare gibi dijital pazarlarla anlaşıldı

1982'de kurulan Adobe, Photoshop'u ilk kez 31 yıl önce yayımladı (Unsplash)

Yazılım devi Adobe, resim ve fotoğraf düzenleme uygulaması Photoshop'a NFT'yi (non-fungible token) getiriyor.

26 Ekim'de yapılan açıklamaya göre Adobe'nin Creative Cloud adlı hizmetini kullananlara sunulan Content Credentials (İçerik Kimliği) adlı sisteme bu ayın sonunda "NFT olarak hazırla" seçeneği getirilecek. Ancak özellik henüz tam anlamıyla hazır olmadığı için önizleme şeklinde sunulacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NFT, açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor. NFT'nin özgün ve biricik olması, kendi türünden başka bir değerle takas edilemeyeceği anlamına geliyor. 

Dijital sanatçıların NFT'lerinin sergilendiği ve açık artırmayla satın alınabileceği OpenSea, Rarible gibi pazarlar da mevcut.

Adobe'nin beta sürümünü yayımladığı sistem ayrıca NFT'yi kimin yaptığını da ortaya koyuyor.

Böylece NFT satışlarında yaşanabilecek dolandırıcılıkların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Adobe yöneticilerinden Scott Belsky, Content Credentials adlı sistemle NFT satıcılarının Adobe hesaplarını kripto cüzdanlarına bağlayabileceğini söyledi. Bu, sanatçıların dijital pazarlarda eserini yapan kişinin kendisi olduğunu kanıtlamasına imkan sağlayacak.

Adobe, eserlerin doğrulanabileceği bir internet sitesi de açtı.

Dijital pazarlar aynı zamanda bir eser satıldığı zaman, ürünün orijinalliğini Adobe tarafından onaylanmış bir dijital sertifikayla gösterebilecek.

Belsky, sanatçıların eserlerinin taklit edilmesinden şikayetçi olduğunu ve sistemi bu yüzden geliştirdiklerini sözlerine ekledi.

Adobe; OpenSea, KnownOrigin, Rarible ve SuperRare gibi dijital pazarlarla sistem için anlaştı.

OpenSea, anlaşma sayesinde güven ve şeffaflığı artıracaklarını bildirdi. Rarible da sistemle, sahteciliğe karşı mücadele edilebileceğinin altını çizdi.

 

Independent Türkçe, The Verge, CoinDesk, Cointelegraph

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU