HRW: ABD’li sınır yetkilileri, sığınmacılara cinsel ve fiziksel tacizde bulunuyor

Söz konusu raporda, San Francisco İltica Ofisinde küçük bir çocuğun sınır görevlileri tarafından soyunmaya zorlandığına ve taciz edildiğine ilişkin iddialar yer aldı

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD’ye sığınma talebinde bulunan kişilerin sınırda görev yapan yetkililer tarafından istismar edildiğini öne sürdü.

HRW’nin ABD’de 2016-2021 yıllarında kayıtlara geçen 160’ten fazla tutanağı inceleyerek hazırladığı raporda, Gümrük ve Sınır Koruma Birimi (CBP), Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) yetkilileri ile Sınır Devriye ajanlarının, sığınmacılara karşı fiziksel, cinsel ve sözlü tacize başvurduklarına, yasal süreci ihlal ettiklerine ve ayrımcılık yaptıklarına ilişkin iddialar yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapora konu olan 160 kayıttan birinde San Francisco İltica Ofisinde küçük bir çocuğun sınır görevlileri tarafından soyunmaya zorlandığına ve taciz edildiğine ilişkin bilgiler yer aldı.

HRW ABD Direktör Yardımcısı Clara Long, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, ABD’li yetkililerin sığınmacılara yönelik davranışlarını “dudak uçuklatıcı” olarak niteledi.

Hükümetin, sığınmacılara yönelik insan hakları ihlallerine karşı duyarsızlığına dikkati çeken Long, “DHS, sınır ajanslarının şok edici istismarlarını normalleştirmiş görünüyor. Başkan Joe Biden yönetimi DHS ve bileşenlerinin başarısızlıkları için mazeret bulmamalı, bunun yerine ABD sınır ve göçmen ofisleri tarafından, ırkları yüzünden ayrımcılığa uğrayanlar dahil, mağdur edilen kişilerin adalete erişiminin sağlanması ve bu devamlı istismar ve görevi kötüye kullanma yapısının sona ermesi için acil adımlar atmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Raporda, HRW’nin DHS’den söz konusu istismar ve ihlal iddialarının etkin soruşturulmasını ve disiplin cezalarının işletilmesini talep ettiği ancak herhangi bir karşılık alamadığı da belirtildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU