AİHM, "cumhurbaşkanına hakaretten" ceza alan kişinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti

Mahkeme; Türkiye’den, "cumhurbaşkanına hakaret suçu" ile ilgili maddenin, AİHM içtihatlarıyla uyumlu hale getirilmesini talep etti

Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'de "cumhurbaşkanına hakaret suçu" ile ilgili maddelerin değiştirilmesi için Türkiye'ye çağrıda bulundu.

AİHM'nin çağrısı cumhurbaşkanına hakaretten mahkum olan Vedat Şorli'nin yaptığı başvuru sonucu verdiği kararda yer aldı.

Mahkeme Türkiye’den "Cumhurbaşkanına hakaret suçu" ile ilgili maddelerin, AİHM içtihatlarıyla uyumlu hale getirilmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İfade özgülüğü ihlal edildi"

Mahkeme, Vedat Şorli adlı kişinin Facebook paylaşımları nedeniyle 2017'de Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmasının "ifade özgürlüğü ihali" olduğuna hükmederek kararı kınadı.

Kararda, Şorli'nin gözaltına alınması, tutuklanması veya ceza alması için bir gerekçe olmadığına vurgu yapılarak, "Bu tür bir ceza doğası itibarıyla kaçınılmaz bir şekilde kişinin kamuoyu nezdinde önem taşıyan konularda fikirlerini söyleme iradesi üzerinde ürkütücü bir etki yaratmıştır" denildi. 

Kararda, Şorli aleyhine cezai kovuşturma yapılmasının "ifade özgürlüğü ihlali" olduğuna dikkat çekildi.

Mahkeme, Türkiye’yi Şorli’ye 7 bin 500 euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Cumhurbaşkanına hakaretten 31 bin 297 soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanlığı verilerine göre geçen yıl cumhurbaşkanına hakaret hakkında 31,297 soruşturma açıldı. Bunlar arasında 7,790 dava açılırken, 3,325 dava mahkumiyet kararı ile sonuçlandı.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olduğu 2014 yılından bu yana ise 160,169 soruşturma, 35,507 dava açıldı. Bunların 12,881'i mahkumiyet kararı verildi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU