HDP'li Beştaş, Kılıçdaroğlu'nun bürokratlarla ilgili sözlerini değerlendirdi: Tehdit olarak anlamak mümkün değil

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Bu iktidar gidicidir. Sandıkta bu iktidar gönderilecek ama bu suça ortak olanların bunun farkında olması yönünde bir çağrıdır" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Kobani davasının beşinci duruşmasının bugün olduğunu, birçok HDP'linin bu davada yargılandığını söyledi.

HDP'li Beştaş, bu davayla, HDP'nin siyaset yapmasının, demokratik siyasete olan katkısının önlenmek istendiğini kaydetti.

"AKP iktidarı, paralel yapılanmaya devam ediyor"

Türkiye Gençlik Vakfına (TÜGVA) ilişkin eleştirilerde bulunan Beştaş, "Ortaya çıkan belgelerden çok net bir şekilde görünüyor: Devlet içinde ayrı bir oluşum var. Tıpkı Gülen Cemaati gibi paralel bir yapılanmaya tanıklık ediyoruz. Kadrolara tamamen yandaşlarını aldıklarına, devletin tüm kurumlarına çöreklendiklerine ve onların deyimiyle “FETÖ” tarzı uygulamalar her başvuranın istediği yere yerleştirildiği bir sistemde bu kadar kurumsal ve profesyonel bir şebeke halinde yaptıklarına dair yeni bilgiler kamuoyuna yansıdı. Bu da şunu gösterdi. AKP iktidarı, paralel yapılanmaya devam ediyor, paralel yürümeye devam ediyor. Talan yollarında kurumlara kayyımları atıyor ve TÜGVA gibi paralel yapılara halkın kaynaklarını da transfer etmekten geri durmuyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beştaş şöyle devam etti:

Her ne kadar Cumhurbaşkanı her konuşmasında  tek tek tek diye teklese de  tekli bir sistem yok. Tek devlet, tek millet, tek bayrak naraları atıyor ya aslında her şey çiftleşti, çoğullaştı. Devlet içinde devlet var, TÜGVA işte bunun en önemli göstergesi. Çifter çifter götürüyorlar bu memleketten. Çift devlet var. Bir paralel devlet, bir asıl görünen devlet. Çift anayasa var. Bir Saray anayasası diye ifade edebileceğimiz kurallar manzumesi var bir de sözde yürürlükteki anayasa var. Çift maaş değil, çok maaşlar artık herkesin bilgisi dahilinde. İkili bir ekonomi var. Bir çökertilen ekonomi var, bir de yolsuzluk ekonomisi var. Kendi şatafatlı hayatları var. Her şeyin paralelini kurdular ve bunu vatandaşa yutturmak için her türlü hileyi ve yalanı kullanmaktan da geri durmuyorlar.

"Bu iktidar gönderilecek ama bu suça ortak olanların bunun farkında olması yönünde bir çağrıdır"

Bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, bürokratlara yönelik açıklamasını anımsatarak, "İktidar bu açıklamaları tehdit olarak değerlendirdi. Sizin değerlendirmeniz ne olacak?" sorusuna Beştaş, şöyle karşılık verdi:

Bunu tehdit olarak değerlendirmek mümkün değil. Biraz önce TÜGVA örneğinde de anlattım; tamamen hukuksuz, usulsüz, rekabet kurallarına aykırı, aynı koşullar arasında mezun olanlar arasında seçim yapılmayan bir düzende yaşıyoruz. Bizim de bu yönlü çok çağrımız oldu. Bu iktidar bu hukuksuzluklara kamu görevlilerini de maalesef alet ediyor. Bu konuda sorumlu olmadıkları kanunsuz bir emri yerine getirmekle onların sorumlulukları da ortaya çıkıyor. Bu  iktidar gidicidir. Sandıkta bu iktidar gönderilecek ama bu suça ortak olanların bunun farkında olması yönünde bir çağrıdır. Bu çağrıyı biz de HDP olarak farklı zamanlarda, farklı şekillerde de olsa defalarca yaptık. Mesela benim bir çağrım da yargıyadır. Ben de yargıya ilişkin bir çağrı yapmak istiyorum: Lütfen sadece Anayasaya bakın, Türkiye’nin taraf olduğu evrensel sözleşmelere bakın; bağlı olduğunuz iktidardaki partinin sözcüsünün ya da genel başkanlarının talimatları değildir. Bu nasıl tehdit olarak algılanabilir ki? Bunu yüzlerce kez ifade ettik. Bir kez daha sorunuz vesilesiyle bu çağrıyı tekrarlamış olayım. 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU