Trabzonspor ile Fenerbahçe zirve yarışında karşı karşıya... Gökerman: Maçların sonucunu uzun zamandır sinirlerine hakim olma durumu belirliyor

Trabzonspor, Süper Lig'in 9. haftasında Fenerbahçe'yi konuk edecek. Spor yazarı Uzay Gökerman, iki takımın son durumunu ve karşılaşmayı Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Geride kalan 129 maçın 50'sini Fenerbahçe, 41'ini Trabzonspor kazandı, 38 karşılaşma eşitlikle sona erdi / Fotoğraf: AA

Trabzonspor ile Fenerbahçe, Süper Lig'de yapacakları maçla 130. kez karşı karşıya gelecek.

Süper Lig'in 9. haftasında Trabzon'daki Şenol Güneş Spor Kompleksi'nde 17 Ekim Pazar günü saat 19.00'da oynanacak maçı hakem Ali Şansalan yönetecek.

Kerem Ersoy ile İbrahim Çağlar Uyarcan, Şansalan'ın yardımcılığını üstlenecek.

Geride kala 8 haftada ev sahibi ekip 5 galibiyet ve 3 beraberlik alarak 18 puanla ikinci sırada bulunurken namağlup serisini de sürdürüyor. 

Konuk Fenerbahçe ise 6 galibiyet ile 1'er beraberlik ve mağlubiyet alarak 19 puanla liderlik koltuğunda oturuyor.

Bordo-mavililer geçen haftalarda 16 kez fileleri havalandırarak en golcü takımlar listesinin ilk sıralarında yer alıyor.

Sarı-lacivertliler ise 6 kez ile en az gol yiyen takım konumunda.

İki takım arasında oynanan son müsabakayı geçen sezon deplasmanda 1-0'lık skorla Fenerbahçe kazanmıştı.

 

TS-2AA.jpg
Trabzonspor, bu sezon sahasında oynadığı 3 maçta 1 galibiyet, 2 beraberlikle ayrıldı / Fotoğraf: AA

 

Rekabette 130 randevu

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasındaki rekabet 13 Şubat 1974'e dayanıyor.

Türkiye Kupası çeyrek final maçıyla ilk kez karşı karşıya gelen takımlar ezeli rekabette 47 yılı geride bıraktı.

İki takım arasında oynanan maçlarda galibiyet sayısında Fenerbahçe, 9 farkla rakibinin önünde. 

Sarı-lacivertli ekip, 96'sı lig, 14'ü Türkiye Kupası olmak üzere diğer maçlarla birlikte toplam 129 maçta karşı karşıya geldi. 

Fenerbahçe, söz konusu maçların 50'sinden galibiyetle ayrılan taraf olurken, bordo-mavililer rakibini 41 kez mağlup etti.

Karşılaşmalarda İstanbul temsilcisi 163 gol kaydederken, Trabzon ekibi 142 kez fileleri havalandırmayı başardı.

 

Uzay Gökerman-Independent Türkçe.jpg
Uzay Gökerman / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Maçların sonucunu uzun zamandır sinirlerine hakim olma durumu belirliyor"

Spor yazarı Uzay Gökerman, pazar günü oynanacak Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşmasını Indepedent Türkçe'ye değerlendirdi.

Süper Lig'de yer alan takımların birkaç grupta toplanabileceğini aktaran Gökerman, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un, hem sistem hem teknik direktör takımı olarak öne çıktığını söyledi.

"Pereira ile Fenerbahçe 3'lü savunma dizilişini oturtmaya çalışıyor" diyen Gökerman, "Takım halinde hareket etmeyi başardıkları zaman az pozisyon veren özellik hemen ortaya çıkıyor. Ancak sezonun daha henüz başındayız, buralardaki istatistikler her zaman yanıltıcı da olur" dedi. 

Trabzonspor'u golcü yapan unsurun ise ilk hafta oynadıkları ve 5 gol attıkları Malatyaspor karşılaşması olduğuna belirten Gökerman, "Trabzonspor'un maçlarında Uğurcan'ın ismini çok duyuyoruz. Fazlasıyla ön plana çıkıyor. Savunmasında sıkıntı olduğunu da söyleyebiliriz. Trabzonspor; Galatasaray, Konyaspor, Alanyaspor karşılaşmalarında zorlandı ve kazanamadı. Hatta son Kayserispor maçını da hatırladığımızda Trabzonspor'un kırılgan tarafları belirgin hale geliyor. Ancak Trabzonspor için Fenerbahçe maçlarında ekstra motivasyon etkisi var. Maçın genel ortalamasını bu daha fazla belirleyecektir" diye konuştu. 

"Trabzonspor'un forvet hattı yediğinden daha fazlasını atan bir üretkenliğe sahip"

Abdullah Avcı'nın hala Trabzonspor'da bir sistem oturtma gayreti içinde olduğunu vurgulayan Gökerman, "Başakşehir'deki formatının uzağında duruyor. Yıldız futbolcuların sonucu belirlediği bir takım olduğunu söyleyebiliriz ve sayılan isimlerin hepsi bu etkiye katkı veriyor. Forvet hattı yediğinden daha fazlasını atan bir üretkenliğe sahip" ifadelerini kullandı.

FB-AA.jpg
Fenerbahçe, bu sezon deplasmanda oynadığı 4 maçta 3 galibiyet, 1 yenilgi aldı / Fotoğraf: AA

 

"Fenerbahçe, takım halinde bir sistem içinde oynamaya çalışıyor"

Fenerbahçe'nin takım halinde bir sistem içinde oynamaya çalıştığını dile getiren Gökerman, şunları kaydetti:

Bunu başardığında Fenerbahçe'nin tüm oyuncuları etkili hale geliyor. Mesut ve Pelkas uzun zamandır takımdan uzaklar, hatta Pelkas geçen seneki formunu aratıyor. Gol atma sorunu yaşıyor diyebiliriz, çünkü sivrilmiş bir golcüsü yok. Serdar ve Berisha ile hücumda değişken çift 9 numaralı oyun oynadı son maçta. Sürekli bir deneme, arayış var. Ferdi sezon başından bu yana epey mesafe kat etti. Bu maçta da etkili olmasını bekliyorum. Mert Hakan'la başka Zajc ile bambaşka bir hücum oyunu var. Bakalım kimi tercih edecek. 

"Maçların sonucunu uzun zamandır sinirlerine hakim olma durumu belirliyor"
 
İki takımdaki önemli eksiklerle ilgili de yorumda bulunan Gökerman, şu ifadeleri kullandı:

İki takımın rekabetini ve maçların sonucunu uzun zamandır sinirlerine hakim olma durumu belirliyor. Trabzon'da ve taraftar önünde oynanacak karşılaşmada hangi futbolcuların oynadığından çok o coşkuyu ve rekabeti sahada hangi oyuncular içlerine sindirerek ortaya koyacak bunun cevabını beklemek gerekiyor. Fenerbahçe açısından bu atmosfer zorlu geçecektir. Ancak zaman zaman taraftarların kendi takımlarını baskı altına aldıklarını ve bunun da olumsuz etkiye dönüştüğünü de biliyoruz.  

"Avcı ve Pereira bir elin beş parmağı içindeki sistem teknik direktörlerinden ikisi"
 
İki takımın antrenörleri Abdullah Avcı ile Vitor Pereira'nın taktik anlayışlarıyla ön plana çıktıklarını hatırlatan Gökerman, teknik direktörle ilgili şöyle konuştu:

Futbolumuzun daha iyi bir geleceğe sahip olması bakımından, sistem, taktik, takım kurgusu gibi detayların daha fazla konuşulabilir hale gelmesi gerekiyor. Bunun yolu da işini bu şekilde yapmaya çalışan teknik adamların başarısından geçiyor. Süper Lig'de sanıldığı kadar bu örneklerden çok teknik direktör yok. Avcı ve Pereira bir elin beş parmağı içindeki sistem teknik direktörlerinden ikisi. Umarım geçmiş yılların takımlar üzerine yüklediği gerilimden uzak bu etkiyi konuştuğumuz bir maç izleriz. Bunun için de teknik direktörlerin takımlarını nasıl hazırladıkları onlara ne kadar hakim olabildikleri belirleyici olacak. Çünkü iş sadece teknik adamlara kalmıyor. Başka etkenler de var. 

"Sezon buralarda kırılmıyor ancak bu maçlar, takımların psikolojilerini etkiliyor"

Karşılaşmanın sonucunun ligin zirvesinde yer alan iki takım için de çok etkili olmayacağına dikkati çeken Gökerman, sözlerini şöyle noktaladı:

9. haftadayız, bundan sonra 19 maç daha oynanacak. Sezon buralarda kırılmıyor. Hatta geçen sezonun öğretici derslerini iyi çalışmak gerekiyor. Ancak bu maçların takımların psikolojilerini çok etkilediklerini konuşabiliriz. Fenerbahçe için son 3 sezon büyük kırılganlıklarla geçti ve buralar yönetilemedi. Geçen sezon Trabzonspor'u yenmiş olsa da büyük maç kazanamayan bir Fenerbahçe gerçeği var önümüzde. Pereira sezona çok güçlü bir giriş yaptı ancak son haftalarda takım kurgusunun bozulması, Başakşehir maçı gibi etkenler bunu biraz geriletti. Tekrar ivme alabilmek için Trabzonspor çok iyi bir sınav olacaktır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU