CHP'li Öztrak, Erdoğan'ın 9 yıl önceki tweetini hatırlattı: Erdoğan sebep, şahlanan dolar sonuçtur

"Paramızın itibarıyla beraber, milletimizin itibarını da bitiren kim? Tabii ki bu tweeti atan Erdoğan"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

Türk lirasının pul olduğunu, iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini savunan Öztrak, "Önümüz kış, hem de kapkara bir kış. Türkiye'miz büyük bir buhranın içerisinde karakışa hazırlanıyor" ifadesini kullandı.

"En büyük 10 ekonomi içine sokmaya söz verdi, en büyük 20 ekonomi liginden düşürdü"

Bir buhran içerisinde Türkiye'nin rotasını kaybettiğini ve oradan oraya savrulduğunu ileri süren Öztrak, şöyle devam etti:

"Erdoğan, bundan 12 yıl önce, 2011'de milletimize ülkemizi 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmayı vadetti. Milletimize söz verdi. Bu sözünü partisinin seçim beyannamelerine yazdı. Yetmedi, bunu devletin kalkınma planlarına yazdı. Ama daha 2023'e gelemeden, bıraktık en büyük 10 ekonomi arasına girmeyi, Erdoğan yönetiminde ülkemiz, dünyanın en büyük 20 ekonomisi liginden düştü. Oysa Türkiye, AK Parti’nin esamesi bile okunmazken 1990’da bu lige çıkmıştı. Uluslararası Para Fonunun bu hafta yayımladığı küresel ekonomiye dair tahminlere göre, en büyük ekonomiler liginde 2021’de 21'inci sıraya, 2022’de 22'nci sıraya düşüyoruz. Hem de 2021'de yüzde 9’luk büyümeye rağmen. 1990’da en büyük 20 liginde olmayan Rusya, Endonezya, Suudi Arabistan bizi geçip, gidiyor. Hep söyledik, Erdoğan yönetiminde ekonomi büyümedi, şişti. Ama Erdoğan şahsım yönetiminin hakkını da yemeyelim. 2021'de 191 ülke içerisinde, en yüksek enflasyona sahip 10'ncu ekonomi yaptı"

"Erdoğan şahsım hükümeti ülkeyi çıra gibi yakıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetiminde geçen her saniye, her dakika milletin daha da fakirleştiğini, doların ise 9 lirayı aşarak 10 liraya koştuğunu belirten Öztrak, şunları kaydetti:

"Ne diyordu meşhur Afrika atasözü? 'Ormanda aslan, zebra, sırtlan ve ceylan yan yana koşuyorsa, yangın var demektir.' Erdoğan şahsım hükümeti ülkeyi çıra gibi yakıyor, sonra da Roma'yı yakan Neron misali sebebi olduğu yangını, paramızın pul olmasını yanaşmalarıyla beslemeleriyle beraber keyifle izliyor"

Eylül başında dolar kurunun 8 lira 30 kuruş olduğunu, şimdi ise 9 lira 23 kuruşu aştığını belirten Öztrak, 1,5 ayda doların Türk lirası karşısında 93 kuruş değerlendiğine işaret etti.

 Öztrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Paramızın değeri düştükçe, elektriğe, doğal gaza, benzine, mazota, gübreye, hasılı iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Çiftçinin, esnafın, ailelerin beli bükülüyor. Bu rezaletin sorumlusu kim? Erdoğan, damat bakanı görevden aldı. Olmadı. Merkez Bankası Başkanını görevden aldı, olmadı. Başkan yardımcılarını görevden aldı, olmadı. Para Politikası Kurulu üyelerini aldı, olmadı. Ne yaptıysa dolar düşmedi, fırladı. Çünkü sorunların sebebi Erdoğan’ın kendisi. Milletin Erdoğan’dan sıtkı sıyrıldı. Erdoğan’a duyulan güven bitti"

"Paramızı pul eden kim?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2012 yılında attığı, "Para, tıpkı bayrak gibi, tıpkı milli marş gibi bir ülkenin gücünü, itibarını, bağımsızlığını simgeler. Paranın itibarı, milletin itibarıdır" şeklindeki tweetini hatırlatan Öztrak, şöyle konuştu:

"Ben ekonomistim" diyen Erdoğan, bu tweeti 1 Mart 2012’de atmış. O gün 100 lirayla; 84 Bulgar Levası alınıyordu bugün ancak 19 Leva alınabiliyor. Konu komşunun parası karşısında bile paramızı pul eden kim? Tweetinde söylediği gibi; "Bayrak gibi, milli marş gibi, ülkemizin gücünü, itibarını, bağımsızlığını simgeleyen milli paramızın değerini güneş görmüş kar gibi eritip bitiren kim? Paramızın itibarıyla beraber milletimizin itibarını da bitiren kim? Tabii ki bu tweeti atan Erdoğan. Bunları yapanın şimdi yapması gereken de bellidir: 2053’e mektup yazmakla uğraşmasın, derhal istifa mektubunu yazsın. Vakit kaybetmeden sandığı milletin önüne getirsin"

Erdoğan'ın önce Berat Albayrak'ı, ardından Merkez Bankası başkanını şimdi de başkan yardımcıları ve Para Politikası Kurulu üyesini görevden aldığını söyleyen Öztrak, "Ne yaptıysa dolar düşmedi, fırladı. Çünkü sorunların sebebi Erdoğan’ın kendisi. Erdoğan sebeptir, şahlanan dolar sonuçtur" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Merkez Bankası, Merkez Bankası olalı, böyle zulüm görmedi"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Erdoğan ve şürekasına göre, enflasyon geçiciymiş ama anlaşılan enflasyonun bundan haberi yok. Dolar çıkmış 9’a, inmez 8’e, hızla koşuyor 10’a, sadece son 1,5 ayda kurdaki hareketlenmeden enflasyona 2 puan ilave gelecek. Emtia fiyatlarındaki artışlar da ortada. Bu arada ABD Merkez Bankası parasal sıkılaştırmaya başlıyor. Polonya, Macaristan, Rusya, Meksika, Brezilya merkez bankaları olası riskleri bertaraf etmek, milli paralarının değerini korumak için faizlerini artırıyor. Ama Erdoğan, sanki risklerimiz ve başımızdaki belalar azmış gibi gece yarısı kararnameleriyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bağımsızlık tabutuna son çivileri de çakıyor. Merkez Bankası, Merkez Bankası olalı, böyle zulüm görmedi"

"Milletimiz, herkesin ne yaptığını gördü, notunu verdi"

İşsizlik rakamlarına da değinen Faik Öztrak, Türkiye'de çok büyük bir işsizlik sorunu olduğunu, TÜİK'in makyajlı rakamlarının bile bunu saklayamadığını savundu.

"Meseleleri mesele etmezseniz, ortada mesele kalmaz" anlayışının burada da olduğunu iddia eden Öztrak, "Erdoğan’ın ülkeyi daha fazla yiyip bitirmemesi için ivedilikle yapılması gereken Erdoğan'ı sandıkta evine göndermektir. Erdoğan milletin yakasından düşüp CHP iktidara geldikten sonra, dolar da düşer enflasyon da düşer, faiz de düşer, işsizlik de düşer. Ülkemiz, Halil İbrahim bereketine kavuşur, hayat bayram olur. Milletimiz, herkesin ne yaptığını gördü, notunu verdi. Şimdi kararını tebliğ etmek için sandığı dört gözle bekliyor. Sandık geldiğinde de tasdiknamesini verecek. Hepsini evlerine gönderecek" diye konuştu.

Taliban heyetinin Türkiye ziyareti

Faik Öztrak, açıklamalarının ardından soruları da yanıtladı. Taliban heyetinin, Ankara ziyaretine ilişkin bir soru üzerine Öztrak, "Erdoğan şahsım yönetiminde, her alanda olduğu gibi dış politikada da küme düşüyoruz. Bölgemizde iyice yalnızlaşıyoruz, herkesle kavgalıyız. Önceden bu ülkeyi büyük devlet ve siyaset adamları ziyaret ederlerdi, şimdi Taliban temsilcileri ziyaret ediyor. Taliban heyeti, 'Resmi davet üzerine Türkiye'yi ziyaret ettik.' diyor, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Gelmek istediler, davet ettik diyor.' Ne diyelim? Nereden nereye" yanıtı verdi.

Özhaseki’nin  sözleri

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin bir konuşmada, "Kötülere karşı asla iktidarı bırakmamak lazım" dediği belirtilerek görüşü sorulan Öztrak, "AK Parti'nin bir parti büyüğü zamanında 'Birileri koltuktan kalkmakta sıkıntı yaşıyorsa mutlaka altını pisletmiştir.' demişti. Haseki'nin sözü, bana bunu hatırlatıyor. Bilmedikleri, görmedikleri şey şu; o pis kokular arşa ulaştı, sandıkta millet gerekeni yapacak, hepsini o koltuklardan kaldıracak" dedi.

"Ülkeyi yönetmeyi bilmiyorlar, bunun faturası da milletimize ve Mehmetçiğimize çıkıyor"

Hükümet yetkililerinin, Suriye'deki terör gruplarına karşı yeni bir askeri harekat sinyali verdiklerinin belirtilmesi üzerine Öztrak, tüm şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek şunları kaydetti:

"Ortada ciddi bir harekat yapma gereği var diyelim, bunu davul zurna ile yapamazsınız. Hasımlarınıza sinyal veremezsiniz. Bu işleri böyle yaparsınız Mehmetçiğimize ağır zayiatlar verdirirsiniz, netice almakta da zorlanırsınız. Hep söylüyoruz ülkeyi yönetmeyi bilmiyorlar, bunun faturası da milletimize ve Mehmetçiğimize çıkıyor"

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU