Blinken: Yenilenen ABD-Yunanistan savunma anlaşması Akdeniz'in doğusunda istikrarı artıracak

Blinken, söz konusu anlaşma sayesinde NATO müttefiklerinin Akdeniz'in doğusunda ve ötesinde güvenliğinin artacağını vurguladı

Fotoğraf: Reuters

ABD ve Yunanistan, uzun süredir devam eden savunma iş birliklerini yenilemek için dün anlaşma imzaladı.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile düzenlenen imza töreninde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu anlaşma sayesinde NATO müttefiklerinin Akdeniz'in doğusunda ve ötesinde güvenliği artırabileceklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"MDCA anlaşması savunma iş birliğimizin temel prensiplerinden biri" diyen Blinken şöyle devam etti:

Anlaşmadaki bugünkü değişiklik MDCA'nın geçerliliğini artırarak onu NATO müttefikleri arasındaki diğer ikili iş birliği anlaşmalarıyla uyumlu hale getiriyor ve ABD ile Yunanistan'ın Akdeniz'in doğusunda ve ötesinde güvenlik ve istikrarı artırmalarını sağlamaya yetecek kadar dayanıklı kılıyor.

Blinken, ABD'nin Yunanistan'da birçok askeri üssü olduğunu hatırlatarak, bu değişikliğin savunma anlaşmasının süresiz olarak 'yürürlükte kalmasını' sağlayacağını da söyledi.

Amerikan güçleri, ABD-Yunanistan Ortak Savunma İş Birliği Anlaşması (MDCA) ile 1990'dan beri Yunan topraklarında eğitim ve faaliyet yapabiliyordu.

İki NATO müttefiği, taraflardan biri anlaşmadan çekilinceye kadar süresiz olarak buna bağlı kalınması taahhüdüyle ortak savunma anlaşmasını beş yıllığına yeniledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yayımladığı açıklamada, Yunanistan'ın F-16 jetlerinin ve Sikorsky helikopterlerinin bazılarını yakın zamanda yenilediğini vurgulayarak, Atina yönetiminin F-35 savaş uçağı programına katılma istekliliğini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU