FETÖ tutuklusu eski MİT'çi Enver Altaylı'nın, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın'la ilgili talebi hakkında karar verildi

Eski MİT'çi Altaylı, FETÖ yöneticisi olmak ve casusluk suçlamalarıyla, 42 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanıyor

Fotoğraf: AA

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yöneticiliği ve casusluk suçlamalarıyla tutuklu yargılanan eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu Enver Altaylı'nın önceki duruşmadaki talepleri hakkında mahkeme kararını verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Rusya'nın Türkiye'ye karşı yaptırım listesi"

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Altaylı, telefonundan çıkan Rusya Federasyonu İstihbarat Teşkilatı (FSB) Başkanı Alexander Bortnikov'a sunulmak üzere, FSB Müdür Yardımcısı General Sirotkin Gennadyeviç tarafından Türkiye'nin istikrarsızlaştırılması için hazırlandığı belirtilen rapor nedeniyle casuslukla suçlanıyor. 

Rusya'dan da Türkiye'den de resmi açıklama yok

Raporda, bir Rus jetinin Suriye'deki operasyonları sırasında Türk hava sahasını ihlal edince düşürülmesinin ardından, Rusya'nın, Türkiye'ye yönelik uygulayacağı yaptırımlar yer alıyor. Dava dosyasına giren rapor, ne Rus ne de Türk makamlarınca doğrulandı. 

Savcılığı, gizli kalması gereken bilgileri ifşa etmekle suçladı

Altaylı, söz konusu raporu 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde hayatını kaybeden Erol Olçok'a vererek MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'a ulaştırdığını savunmuştu. Dönemin Başbakan Başdanışmanı Feridun Bilgin'le Çankaya Köşkü'nde bir araya geldiğini ve raporun Bilgin aracılığıyla o dönem Başbakan olan Ahmet Davutoğlu'na da iletildiğini söyleyen Altaylı, savcılığı da gizli kalması gereken bilgileri dava dosyasına koyarak ifşa etmekle suçladı ve şunları söyledi:

"Gizli tutulması Türkiye'nin güvenliği açısından, Türkiye-Rusya ilişkileri açısından şart olan bu belge iddia makamı tarafından dünyaya ilan ediliyor. Suç işliyor. Ruslar böylelikle Türk devletinin elinde olan gizli bir bilgiden haberdar edilmiş olmaktadır. Yani beni casuslukla suçlayan iddia makamı, aslında devletin gizli bir bilgisini Ruslar ile paylaşmaktadır."

Mahkeme talebi reddetti

Altaylı, Rus istihbaratına ait olduğu ileri sürülen belgeyle ilgili mahkemeden Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Feridun Bilgin'in tanık olarak dinlenilmesini talep etti. 

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Altaylı'nın bu talebini, yargılamaya bir katkısı olmayacağını ifade ederek reddetti. 

Bilgin: Raporu Davutoğlu'na sundum

Şimdi Gelecek Partisi'nde siyasi hayatını sürdüren, dönemin Başbakan Başdanışmanı Feridun Bilgin, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, raporu teslim aldığını ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'na sunduğunu ifade etmişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU