El Salvador volkan enerjisiyle 300 dolarlık Bitcoin çıkardı

Norveç ve İzlanda gibi diğer ülkeler de kripto madenciliği yapmak için jeotermal enerji kullanıyor

(AFP)

Bitcoin'i geçen ay yasal para birimi olarak kabul eden El Salvador, bir yanardağdan gelen sıcaklığı kullanarak biraz Bitcoin çıkardı.

Devlet Başkanı Nayib Bukele attığı tweet'te 0,00599179 Bitcoin, yani yaklaşık 269 dolar (yaklaşık 2 bin 500 TL) çıkarıldığını söyledi.

Bukele "Hala test ediyor ve kuruyoruz ancak bu resmen #volcanode'dan ilk #Bitcoin madenciliği" dedi.
 


Devlet Başkanı salı günü, Bitcoin donanımıyla dolu hükümet damgalı yük konteynırlarını ve kripto para madenciliği cihazları kuran teknisyenleri gösteren 25 saniyelik bir videoyu da tweet atmıştı. El Salvador'da yurtiçi enerji üretiminin yaklaşık dörtte biri jeotermal enerjiden geliyor.

Yanardağlar, Bitcoin madenciliği için ilk kez kullanılmıyor. İzlanda, kripto para birimini çıkarmak için yıllardır jeotermal enerjiyi kullanıyor. İzlanda'da, Norveç'te de olduğu gibi, bütün enerji üretiminin yaklaşık yüzde 100'ü yenilenebilir. Ve kripto para madencileri, makinelerine güç sağlamak için ucuz hidroelektrik ve jeotermal enerjiden yararlanıyor.

Ayrıca bu ülkelerdeki düşük sıcaklıklar, bilgisayar sunucularını doğal şekilde soğutarak maliyetleri düşürmeyi sağlıyor.
 


Devlet Başkanı Bukele, devlete ait jeotermal elektrik şirketi LaGeo SA de CV'ye Bitcoin madenciliğini ucuza getirmek için tesisler yapılması talimatını vermişti. Bukele, haziranda attığı bir tweet'te bunun "yanardağlarımızdan %100 temiz, %100 yenilenebilir ve 0 emisyonlu enerji olacağını" ve "hızla gelişeceğini" ifade etmişti.

LaGeo SA de CV, "volkanlarımızdan %100 temiz, %100 yenilenebilir ve 0 emisyonlu enerjiyle çok ucuza #Bitcoin madenciliği tesisleri sunmak için bir plan ortaya koydu."
 


Ancak El Salvador'un siyasi durumu pürüzsüz değil. Devlet Başkanı Bukele geçen günlerde, kendisine karşı protestolar patlak verirken, kendisini diktatör ilan etmişti. Devlet başkanının çok fazla yetkiye sahip olduğu ve El Salvador mahkemelerinin bağımsızlığını zayıflattığı iddiaları arasında birçok protestocu, demokrasiyi savunmak ve anayasa ihlallerini durdurmak için yürüdüklerini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki Bitcoin işlemlerine bağlı Chivo (hükümetin sağladığı Bitcoin cüzdanı -ed.n.) ATM'leri 15 Eylül'de ateşe verilmişti.

ATM'ler, bundan önce de sayısız teknik aksaklık yaşamıştı. Ülkede yaşayanlar, yurtdışındaki akrabalarına para gönderememiş ya da bir fincan kahve satın alamamıştı.

El Salvador kripto para birimini benimsemeye hevesli olsa da Francisco Gavidia Üniversitesi Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Enstitüsü'nün yaptığı bir analiz, hükümetin 550 bitcoin satın alarak yaptığı yatırımın halihazırda zarar ettiğini ortaya koydu.
 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU