Meme implantı şirketiyle sponsorluk anlaşması imzalayan Dünya Satranç Federasyonu infial yarattı

"Erkekler Dünya Satranç Şampiyonası'nda sponsorluk için penis büyütme şirketiyle anlaşılacağını hiç sanmıyorum"

Dünya Satranç Federasyonu yaptığı açıklamada estetiğe teşvik etmediğinin altını çizdi (Reuters)

Dünya Satranç Federasyonu'nun (Fédération Internationale des Échecs - FIDE), kadın oyuncuların oynayacağı karşılaşmalarda sponsorluk için meme implantı şirketi Motiva'yla anlaşması tepki çekti.

FIDE, 27 Eylül'de yaptığı açıklamada sponsorluk anlaşmasının, "Satrançta Kadın Yılı" ilan edilen 2022'nin sonuna kadar süreceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadınların yaptığı maçlarda sponsor bulmak epey zor olsa da meme büyütme şirketiyle yapılan anlaşma tepki çekti.

Guardian'ın haberine göre adı açıklanmayan bir kadın satranç oyuncusu, şöyle konuştu:

Kadınların özgüvensizliğinden kâr eden bir şirketin, satranç gibi bilişsel bir faaliyete sponsor olmasını aşağılayıcı ve utanç verici buluyorum. FIDE'nin, Erkekler Dünya Satranç Şampiyonası'nda sponsorluk için penis büyütme şirketiyle anlaşacağını hiç sanmıyorum.

Kimliği gizlenen bir oyuncu da "Memeden ziyade beyne dayanan bir oyun olan satrancın, kendini bu tür indirgemeci ve kadın düşmanı düşünce tarzından uzak tutması gerekmiyor mu?" diye sorarken bir başkası anlaşmayı "iğrenç" olarak niteledi.

Haberde, turnuva davetlerini FIDE yaptığı için kadın oyuncuların adlarını gizlediği yazıldı.

Öte yandan satranç camiasından bazı isimler anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Bunlardan biri olan Norveçli büyükusta Sheila Barth Stanford, "Bir sponsora fazlasıyla ihtiyacımız vardı" dedi. Stanford, erkeklerden daha az kazandıklarını ve anlaşmayla kadınların profesyonel satranç oynamasının kolaylaşmasını umduğunu söyledi. Zira yaklaşık bin 300 büyükustadan sadece 39'u kadın.

FIDE de Guardian'a yaptığı açıklamada, bunun kadın oyuncuların satranç müsabakaları için imzalanan en büyük sponsorluk anlaşması olduğuna dikkat çekti.

 

Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU