Valve'ın gizlice sanal gerçeklik gözlüğü geliştirdiği ortaya çıktı

Valve'ın sanal gerçeklik gözlüğü için biri bilgisayara bağlanan, diğeri de kablosuz kullanılabilen iki tasarımı olduğu bildirildi

Sızan bilgilere ve yeni bir habere göre video oyun şirketi Valve, gizlice "Deckard" kod adlı bir sanal gerçeklik gözlüğü üzerinde çalışıyor.

Şirketin, ilk defa YouTuber Brad Lynch tarafından bulunan patent başvurularında cihaza kod adıyla ve tekrar tekrar atıfta bulunuluyor. Ayrıca başvurularda cihazın "kavram kanıtlama" versiyonunun yanı sıra birden fazla sürümünün bulunduğu da ortaya çıktı.

Görünüşe göre cihaz, SteamVR'ı hem "prizma" hem de "bağımsız sistem katmanında" kullanacak. Bu tanımların neye karşılık geldiği tam belli olmasa da "bağımsız" ifadesi, sistemin bilgisayar bağlantısı olmadan çalışabileceği anlamına geliyor olabilir.

Ars Technica'ya konuşan kaynaklara göre Valve'ın sanal gerçeklik gözlükleri için, biri bilgisayara bağlanan diğeri de yerleşik bir işlemciyi kullanan iki tasarımı bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer teknik özellikler arasında 160MHz kablosuz sinyallere de atıfta bulunuyor. Bu, bağımsız bir sisteme işaret edebileceği gibi, Facebook'un Oculus Quest 2 gözlüklerindeki Wi-Fi 6 kontrol kollarıyla da uyumlu bir özellik. Dolayısıyla hangisinden bahsediliyor şu anda belli değil. Ayrıca bir oyun bilgisayarına çağrı göndermek yerine gözlükte yerleşik bir işlemci bulunduğuna dair bir ipucu da var.

Ars'a göre Valve, başlangıçta Oculus Quest 2'nin kalitesine ulaşmak amacıyla, odayı haritalamak için gözlüğe monteli kameraların kullanıldığı “içten dışa takip” sistemini geliştirmekte zorlanmıştı. Fakat o zamandan bu yana bu tür sistemlerde ilerleme kaydedilmiş olabilir.

Gelecekte sanal gerçeklik cihazlarında kullanıcının yüzüne daha yakın duran, daha iyi ağırlık dağılımı, konfor ve performans sunabilecek lensler kullanılabilir. Valve'ın da şu anda bu doğrultuda ilerlediği öne sürüldü.

Valve, haber yayımlanmadan önce The Independent'ın yorum talebine yanıt vermedi. Öte yandan, sanal gerçeklik gözlüğü şirketin üzerinde çalıştığı tek ürün değil.

Nintendo Switch'e benzer bir el bilgisayarı olan Steam Deck, geçen yıl temmuzda duyurulmuştu. Kendi ekranında oyun oynanabilmesinin yanı sıra cihazın yanında harici ekranlara bağlanmasını sağlayacak bir aparat da bulunacak.

Öte yandan, Ars'ın da belirttiği gibi Valve'ın bir proje başlatıp ardından tüketiciye ulaşmadan projeyi iptal etmeye dair, kötü şöhretli Half Life 3 video oyunu söylentileri gibi, kabarık bir sabıkası var. Fakat söz konusu ipuçları, şirketin en azından bağımsız bir VR başlığını değerlendirdiğine işaret ediyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU