Eylül ayında 6 gazeteciye 27 yıl 3 ay hapis cezası verildi

4 gazeteci hakkında yeni dava açıldı. 6 gazeteci hakkında da yeni soruşturmalar açılarak ifadeye çağrıldı

İstanbul Valiliği önünde bir araya gelen gazeteciler meslektaşları Bülent Kılıç'ın şiddet uygulanarak gözaltına alınmasına "Nefes Alamıyoruz" diyerek tepki göstermişti / Fotoğraf: Twitter

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi desteğiyle gazeteci Hayri Demir tarafından yürütülen Haberin Bedeli projesinin Eylül ayı raporu açıklandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, Eylül ayında mesleğini yaptığı için yargılanan gazetecilerin 9 ayrı kentte 32 ayrı davada 49 gazetecinin yargılandığı aktarıldı. Yargılamaların en fazla görüldüğü kentlerin başında 14 ayrı duruşma ile İstanbul gelirken, Diyarbakır 6 duruşmayla ikinci sırada yer alıyor.

6 gazeteciye 27 yıl 3 ay hapis

Raporda, Eylül ayında görülen duruşmalarda, gazetecilerin iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 266 yıl 4 ay 15 günden 649 yıl 4 ay 15 güne kadar hapis ve 80 bin TL tazminat talebiyle yargılandıkları kaydedildi.

Proje kapsamında kayıt altına alınan davalardan üçü karara bağlanırken, 29 duruşma ileri tarihlere ertelendi. Bu davalarda yargılanan gazetecilerden 6’sı hakkında toplamda 27 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Yargılanan beş gazetecinin ise beraatına kararı verildi.

Görsel-1.png
Görsel: Twitter @HaberinBedeli

 

4 yeni dava, 6 soruşturma

Gazeteciler hakkında yeni açılan dava ve soruşturmalara da yer verilen rapora göre, Eylül ayında 4 gazeteci hakkında yeni dava açıldı. Altı gazeteci hakkında da yeni soruşturmalar açılarak, gazeteciler ifadeye çağrıldı.

Üç ayrı gazete hakkında da yayınlanan haberler gerekçe gösterilerek 100’er bin TL’lik tazminat davası açıldı.

4 gazeteci gözaltına alındı

Çeşitli soruşturmalar gerekçe gösterilerek dört gazeteci gözaltına alındı. Gazeteciler ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Bir gazeteci ise hakkında verilen hapis cezasının kesinleşmesi üzerine cezanın infazı için cezaevine girdi. Tutuklu bulunan iki gazeteci de tahliye edildi.

Raporda ayrıca haber takibi sırasında gazetecilerin çeşitli saldırı ve baskılarla da karşı karşıya kaldığı aktarıldı. Bir aylık sürede en az sekiz gazetecinin tehdit, saldırı ve engelleme ile karşı karşıya kaldığı aktarıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Türkiye’nin son yıllarda her alanda kat ettiği ilerleme, medyada da çeşitliliğe sahip özgürlükçü bir ortamın oluşmasıyla kendini göstermektedir. Ülkemizde basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti alanı da 20 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak ölçüde genişletilmiş ve güvence altına alınmıştır" ifadelerine yer vermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU