Yeni Şafak yazarı: Soçi’de elini güçlendiren Erdoğan Roma’ya daha güçlü gidecek

Hasan Öztürk'ün aktardığına göre Erdoğan, Biden için “Mesaj yerine ulaştı ki Roma’da bir araya geleceğiz” dedi

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Hasan Öztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede “elini güçlendirdiğini” söyledi.

Öztürk, bugünkü köşe yazısında “Cumhurbaşkanı’mızın, görüşme sonrası elinin güçlendiğini ve bu motivasyon ile Amerika’ya daha net mesajlar verdiğini gözlemledik” dedi.

Öztürk, dönüş yolunda uçakta Erdoğan’a dair izlenimlerini şöyle aktardı:

Öncelikle belirtmeliyim ki belki de son 6 ayın en “dinç”, en “dingin” en rahat Erdoğan’ını gördüm. Rusya lideri Putin’den söz ederken rikkatli, bölgesel sorunlar konuşulurken oldukça serinkanlıydı Sayın Cumhurbaşkanı. Suriye meselesinin “adil bir şekilde çözülmesi”nden yana olduğumuzu söyledi mesela. Yine, Türkiye’nin gözetimindeki İdlip çatışmasızlık bölgesindeki bazı “sorunları” görmezden gelmedi, bilakis altını çizdi. Rusya ile daha önce varılan mutabakatların tamamına Türkiye’nin bağlı olduğunu belirtirken, muhataplarının ödevlerini de hatırlatmadan geçmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Mesaj yerine ulaştı ki Roma’da bir araya geleceğiz”

Erdoğan’ın Roma’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini hatırlatan Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

Amerika’nın Suriye’deki varlığından söz ederken ise çok daha net ve “olmazsa olmaz” denebilecek kesin ifadeler kullandı. Amerika’nın Suriye’deki adamı McGurk için “teröristlerle kol kola” ifadesini kullandı. “Bu adam terör örgütlerinin adeta sevk ve idaresini yapıyor” dedi. “Amerika er ya da Suriye’den çıkmalı. Buraları Suriyelilere bırakmalı” dedi. Hem New York’ta hem İstanbul’da Biden’e yönelik verdiği mesajların karşılık bulduğunu da sözlerine ekledi. “Mesaj yerine ulaştı ki Roma’da bir araya geleceğiz” dedi. Gözlemlerime göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika ile ilişkilerin normalleşmesi için Biden hükümetinden bazı işaretler bekliyor.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU