Erdoğan'dan VIP krizi yorumu: Kim bilir bundan sonra ortaya daha neler çıkacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekrem İmamoğlu ile Ordu Valisi arasında yaşanan VIP tartışmasını yorumladı "Valimiz seçim sonrası da bu işin takipçisi olacaktır" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) 5. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Tacikistan'a hareketi öncesinde havalimanında açıklama yaptı. 

Erdoğan, Tacikistan'daki temaslarına ilişkin açıklamadan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı'na 16 Haziran Pazar günü, İstanbul adayları Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu'nun birlikte katılacağı program soruldu.

Erdoğan, ortak yayının hazırlık sürecini değerlendirdi ve son haftaya ışık tutacağına inandığını söyledi: 

Görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız ön hazırlıkları gayet iyi bir şekilde yaptılar. Her iki taraf da, gerek bu buluşmanın veya tartışmanın moderatörünü belirlemekte müşterek bir çalışma yaparak ismi belirlediler. Bir de yayın platformu olarak tamamiyle heryerden ari şekilde olacak olması, kim istiyorsa yayını yapma imkanını yakalayacak. Bu da şunu gösteriyor ki sadece İstanbul değil tüm Türkiye bu müzakereyi izleme imkanı bulacak. Çünkü İstanbul sadece İstanbul'da yaşayanlara hitap etmiyor, adeta 81 vilayetin özeti. Sivaslı bile hemşehrisini arayıp kendi aralarında müzakeresini yapacak. Herkes birbirini arayıp değerlendirmesini yapacak. Bu şunu getirecek, İstanbul gibi dünyanın örnek şehrini en ideal hangi yönetici yönetebilir, o akşamki müzakereden sonra halkımız değerlendirme fırsatını bulacak. Bu artık son kırılma noktası olan son bir haftaya ışık verecektir diye inanıyorum

Cumhurbaşkanı'nın açıklamasından önemli bölümler: 

İdlib’deki son gelişmeler

"İdlib'e bizim yaklaşımımız olmasaydı şu andaki durum çok daha farklı gelişirdi. Son olarak bir karara varıldı ve adeta silahların sustuğu bir an oldu. Ama ardından yine bazı arzu edilmeyen gelişmeler oldu. Sürecin üzerinde bütün ekiplerimiz duruyor. Gözlem kulelerimizden bölgeyi takibe aldık. Yaralılarımız oldu, şehidimiz de oldu. Bunların faturasını karşı tarafa çok ağır ödettik. Rejim gözlem kulelerine bazı saldırıları devam ettirirse bizim sessiz kalmamız mümkün olmaz. Biz burada barışın egemen olmasını istiyoruz. Ölümlerin durmasını istiyoruz"

Yeni askerlik sistemi

"Terörle mücadelede en ufak bir tereddütümüz yok. Birileri konuşuyor. Şu anda bu ülkede bizim bir silahlı kuvvetlerimiz var. Güvenlik zaafı bu yasada olur gibi ifadeler kullananlar var. Bu yasayla ilgili çalışma yaklaşık 1,5-2 yıla varan bir çalışmadır. Talep bize çok daha eski gelen bir taleptir. Başarılı bir astsubay eğer başarabiliyorsa generalliğe kadar çıkabilecek. Bundan önce böyle bir şey yoktu. İsteyen kalabiliyor. Sayılar azalıyor halimiz ne olacak... Sürekli olarak bir hücre tazelenmesi olacak. Sürekli her ay askere alma diye bir durum söz konusu olacak. Sayıda azalma diye bir şey söz konusu değil. KKTC'de de askerimizin azalması söz konusu değil. Bedellide 30 bin lira fazla oldu deniyor, el insaf."

Ordu'daki VIP tartışması

"Biliyorsunuz valiler başkanların o ildeki temsilcisidir, devletin valisini bu şekilde bin küfürle anmak kabul edilebilir bir şey değildir. Vali bey şu anda valilik olgunluğu içerisinde süreci işletiyor. Vali bey seçim nedeniyle suç duyurusunda bulunmuş olabilir. Bana gelen bilgiler doğru olmayacağına inandığı için işi hızlandırmadığına yönelik. Bu çok büyük bir olgunluk, valimiz inanıyorum ki seçim sonrasında da bu işin takipçisi olacaktır. Kimsenin bu devletin valisine böyle bir kelime kullanma hakkı yoktur. Demek ki belediye başkan adayış olarak daha devleti tanımamış. Protokolün çeşitli yerlerdeki giriş çıkışlarını bilmiyor. Ve bundan dolayı da affedilemez bir yanlış yapmıştır. Kim bilir bundan sonra da daha neler çıkacak ortaya."

"Cumhurbaşkanı miting yapmayacak" iddiası

"Bu kısa sürede özellikle de belediye başkan adayımız ve geniş çaplı olarak sürecin içerisindeler. Son haftaya girerken halkla buluşma toplantıları yapmayacağımı kimse söyleyemez. Arkadaşlarla aramızda değerlendirmelerini yapıyoruz. Planlama yapılıp halkımızla bir arada olmak için İstanbulumuzu dolaşacağız."

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU