Sözcü davasında savunmaya son kez süre verildi

Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz'ın aralarında bulunduğu 9 sanığın yargılandığı davada savunmaya son kez süre verildi

Fotoğraf: İHA

Sözcü gazetesi davası savcılık mütalaasının verilmesiyle birlikte karar aşamasına geldi. Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz'ın aralarında bulunduğu 9 sanığın yargılandığı davada savunmaya son kez süre verildi.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanıklar Metin Yılmaz, Necati Doğru, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Gökmen Ulu, Mediha Olgun, Yonca Yücekaleli ve avukatları katıldı. Sanık Emin Çölaşan SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP milletvekilleri Bülent Tezcan, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray ve çok sayıda eski milletvekili duruşmayı izleyici olarak takip etti.

Çölaşan: Bütün iddaları çürüttüm

Yazılı savunmasını mahkemeye sunduğunu belirten Çölaşan, "FETÖ olayı, teröre destek verme olayı bizim gazetemize sığmaz. Teröre bilerek, isteyerek yardım etme suçları havada kalmıştır. Yazılı savunmamda bütün iddiaları çürüttüm” dedi.

Sanık Necati Doğru da iddianamenin özensiz olduğunu ve ciddi bir şekilde yazılmadığını öne sürdü. Kendisinin yazdığı 3 yazı nedeniyle suçlandığını kaydeden Doğru şunları söyledi:

44 yıldır muhalefet yapan bir gazeteciyim. Mahkeme binalarına çok gittim yazdığım yazılardan dolayı. Savcılar iddianameleri doğru yazmışlardır, hakimler de adaletin süzgecinden geçirmişlerdir. Şimdi size gelirken aynı güvenle gelmiyorum. Size güvenmediğim için değil, bu kalitesiz faaliyetlere dayalı iddianamelere güvenmiyorum.

Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Doğru beraatını talep etti. Sanıklardan Mustafa Çetin ve Yonca Yücekale ile bazı sanık avukatları mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etti.

Burak Akbay'ın yakalamasına devam

Mahkeme savunmaların ardından ara kararını açıkladı. Mahkeme sanık avukatlarının Basın Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca hak düşürücü süreden dolayı sanıklar hakkında düşme kararı verilmesi ve daha önce verilen ara kararlardan dönülmesi talebinin hükümle birlikte değerlendirilmesine karar verdi.

Gazetenin sahibi firari sanık Burak Akbay hakkındaki yakalama emri infazının beklenilmesi ve adli kontrol tedbirlerinin devamını kararlaştıran mahkeme, savcılık mütalaasına karşı savunma yapmaları için sanık ve avukatlarına son kez süre verdi. Duruşma 4 Eylül 2019 tarihine ertelendi.

Savcı mahkumiyet istiyor

Firari sanık Burak Akbay yönünden dosyanın ayrılması istenen mütalaada, diğer sanıklar Metin Yılmaz, Necati Doğru, Emin Çölaşan, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Gökmen Ulu, Mediha Olgun ve Yonca Yücekaleli'nin ''silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme'' iddiasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Sanık Mediha Olgun hakkında ise etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması isteniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU