"Assos'taki tahribat sırasında tapınak bulundu, akıbeti bilinmiyor"

Assos Dostları Grubu'ndan yapılan açıklamada "Öğrenilen bilgilere göre, söz konusu kazılar sırasında alanda bir tapınağa rastlandığı ve kazı güzergahının bu nedenle değiştirildiği ancak tapınağın akıbetinin bilinmediği anlaşılmaktadır" ifadesi yer aldı

Fotoğraf: Twitter

Assos Antik Kenti çevresinde yapılan kaya ıslahı çalışma alanında bir tapınak olduğu iddiası gündeme geldi. Assos Dostları Grubu, “Tapınağın akıbeti bilinmiyor” dedi. Çanakkale İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan ise, sigorta şirketlerinin Assos Antik Liman'da bulunan işletmeleri sigortalamaktan kaçındıklarını ifade etti. Vali İlhami Aktaş ise, bölgede incelemelerde bulunarak, “Hassasiyetimiz üst noktada” diye konuştu.

Assos Antik Liman’ın üst tarafında bulunan kayaların ıslah edilmesiyle ilgili 26 Mart’ta ihale yapılmış, nisan ayı sonunda bölgedeki turizm işletmeleri çalışmalar son bulana kadar kapatılmıştı. “Kaya düşmesini engellemek” amacıyla başlanan çalışmalar sırasında ortaya çıkan görüntüler, Assos Antik Kenti çevresinde “katliam” yapıldığı iddialarını gündeme getirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kazı güzergahı değiştirildi"

Gazete Duvar'dan Seçkin Sağlam'ın haberine göre; bölgede büyük bir tahribat ve yıkım izlenimi uyandığını ifade eden Assos Dostları Grubu, başka bir iddiayı daha gündeme getirdi. Bölgedeki kazılarda bir tapınak bulunduğu duyumu aldıklarını ifade eden Assos Dostları, "Şifahen öğrenilen bilgilere göre, söz konusu kazılar sırasında alanda bir tapınağa rastlandığı ve kazı güzergahının bu nedenle değiştirildiği ancak tapınağın akıbetinin bilinmediği anlaşılmaktadır" dedi.

Assos Antik Kenti’nin birinci derece arkeolojik sit alanı olduğu ifade edilen açıklamada, "Birinci derece arkeolojik sit alanları, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır. Bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenir, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. Oysa fotoğraflar, videolar ve basına yansıyan haber ve görüntüler, sit alanı olan Assos’da iş makineleriyle kazı yapıldığını, toprak alındığını ve taşındığını ve bu işlerin hiçbir denetim yapılmadan gerçekleştirildiğini göstermektedir" denildi.

 

 

Gazete Duvar

 

DAHA FAZLA HABER OKU