Efsanevi belgeselci Ken Burns, ABD'deki durumu İç Savaş öncesine benzetti

2021 Amerikası, önceden yaşadığı üç büyük krize "denk" konumda: İkinci Dünya Savaşı, Büyük Buhran ve Konfederasyon'un Birlik'ten ayrılması

2013'te 150. yıldönümü anılan Gettysburg Muharebesi, İç Savaş'ın kaderini belirleyen topraklarda böyle canlandırılmıştı (AFP)

Efsanevi film yapımcısı Ken Burns, ABD'deki mevcut bölünmenin Amerika tarihinin en kanlı çatışması olan İç Savaş öncesi kadar kötü olduğunu söylüyor.

Ülkenin kendi kendini yok etme olasılığı hakkında konuşan Burns, "Eğer cehenneme gideceksek, bu içeride olacak" dedi.

Burns, 1990'larda PBS'te yayımlanan ve her 6 Amerikalıdan biri tarafından izlenerek kültürel bir fenomen haline gelen dönüm noktası niteliğindeki 11 saatlik belgesel dizisi İç Savaş (The Civil War) ile tanınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

9 bölümden oluşan belgesel, ülkenin Kuzey ve Güney arasında yaşanan savaşa yönelik anlayışı için 30 yıldan uzun zamandır tutarlı bir mercek işlevi görüyor.

ABD'li general Norman Schwarzkopf, Saturday Night Live skeçlerine de ilham veren belgeseli, Birinci Körfez Savaşı'na hazırlanırken izlemişti. Yapım, birlikteki bölünmeye neyin yol açtığı konusunda güvenilir bir inceleme olarak referans alınmayı sürdürüyor.

Will Arnett, Jason Bateman ve Sean Hayes isimli aktörlerin SmartLess isimli podcast'ine katılan Burns'e, ülkenin gittiği istikamette sakınca görmediği mi yoksa her şeyin "keder ve kasvet" içinde mi olduğu soruldu.

Yapımcı şöyle cevapladı:

Bu gerçekten ciddi bir şey. Bundan önce üç büyük kriz var: İç Savaş, Bunalım ve İkinci Dünya Savaşı. Bu ona denk.

Burns, Abraham Lincoln'ün başkan olmadan evvel 1838'de ABD'nin Atlantik ötesindeki askeri bir dev tarafından ezilip ezilmeyeceğine dair yaptığı konuşmaya da atıfta bulundu. Lincoln o dönem şöyle demişti:

Asla. Bin yıllık bir süreçte Avrupa, Asya ve Afrika'nın bütün orduları zor kullanarak Ohio Nehri'nden su içemez veya Blue Ridge'te iz bırakamaz. Hayır, eğer kaderimizde yıkım varsa, onun faili ve bitiricisi biz olmalıyız. Özgür insanlardan oluşan bir ulus olarak ya sonsuza kadar yaşar ya da intihar ederek ölürüz.

Burns, kuzeyle güneydeki iyi huylu komşular ve "coğrafi bir güç kalkanı" sağlayan iki okyanus arasındaki ABD "cehenneme" gidecekse bile bunun kendi sınırları içinde olacağı hususunu onayladı.

Burns, "Bildiğiniz gibi, tam da o silahın namlusuna bakıyoruz" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU