T-Rex'in koşarken kuyruğunu salladığı keşfedildi

Bulgular, kuyruğun potansiyel farklı işlevleri ve dinozorlardaki evrimi hakkında soruları gündeme getiriyor

Bu dev dinozorların çoğunun kafatası 1 metreden daha uzundu (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre, güçlü T-Rex gibi iki bacaklı dinozorlar koşarken dengede kalmak için, insanların yürürken ve koşarken kollarını sallamalarına benzer biçimde, kuyruklarını sallıyordu.

Önceki çalışmalarda karada yaşayan bu tür dinozorların kuyruklarını pelvisin statik bir uzantısı olarak değerlendirirken, çarşamba günü Science Advances dergisinde yayımlanan üç yıllık yeni araştırmada, 210 milyon yıl kadar önce yaşamış küçük etçil dinozor Coelophysis'in hareketinin modellenmesinde bilgisayar simülasyonları kullanıldı.

Queensland Müze Ağı CEO'su Jim Thompson, yaptığı açıklamada, "Bu araştırma bize dinozorların nasıl hareket ettiği konusunda daha fazla içgörü sağlıyor. Gelecekte Jurassic Park gibi filmlerde yer alan dinozorları görme biçimimizi pekala değiştirebilir" dedi.

Paleontologlar, mühendisler ve biyomekanik uzmanlarından oluşan bilim insanları ekibi, kuyruğun bu dinozorlar yürürken ve koşarken oynadığı, daha önce kabul görmemiş "önemli ve 3 boyutlu dinamik rolü" ortaya koydu.

 


Bilim insanları çalışmada, "Simülasyonlar kuyruğun sadece statik bir denge sağlamaktan ziyade, insanların sallanan kollarına benzer biçimde çok önemli, dinamik bir rol oynadığını gösteriyor" diye yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki Harvard Üniversitesi'nden araştırma görevlisi Peter Bishop ise, yaptığı açıklamada, "Simülasyon sonuçlarının ilk gördüğümde çok şaşırdım. Fakat kuyruğu daha ağır, daha hafif alan veya hiç kuyruk barındırmayan bir dizi başka simülasyondan sonra kuyruk sallamanın yürüyüşleri boyunca açısal momentumun kontrolünü sağlamanın bir yolu olduğunu kesin biçimde ortaya koyabildik" dedi.

Bilim insanlarının açıkladığı açısal momentum, balerinlerin ve artistik patinajcıların parmak uçlarında dönüş yapabilmelerini sağlayan fizik ilkesine deniyor.

 


Dr. Bishop, "Esasen bulgularımız, Tyrannosaurus ve Velociraptor gibi dinozorlar koşarken, kuyruklarını iki yana sallayarak dengede kalmalarını sağladığını gösteriyor" dedi.

Bilim insanları çalışmada, "Bu mekanizmanın uçamayan iki ayaklı diğer birçok dinozorda da var olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Metodolojimiz, gelecekte dinozor kuyruğunun işlevsel çeşitliliğini keşfetmek için yeni yollar sunuyor" diye yazdı.

Bulgular, kuyruğun potansiyel farklı işlevleri ve dinozorlardaki evrimi hakkında daha fazla soruyu gündeme getirdi.

Londra'daki Royal Veterinary College'dan Evrimsel Biyomekanik Profesörü ve çalışmanın ortak yazarı John Hutchinson, "Bu üç boyutlu son teknoloji ürünü simülasyonlar, dinozorlar hakkında daha öğrenecek çok şeyimiz olduğunu gösteriyor" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU