TİHV: Altı ayda 1098 hak savunucusu gözaltına alındı, 33'ü tutuklandı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, hak savunucularının Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan hak ve özgürlüklerin keyfi bir biçimde kısıtlandığını özellikle "cumhurbaşkanına hakaret" ile haksız yere suçlandığını kaydetti

Fotoğraf: Sosyal medya

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV)  1 Mart 2021 - 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında  insan hakları savunucularının karşı karşıya kaldığı baskı ve engellemelere ilişkin bilgi notu hazırladı.

Hak savunucularının; Terörle Mücadele Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu veya Türk Ceza Kanunu kapsamındaki suçlarla, özellikle “cumhurbaşkanına hakaret” ile haksız yere suçlandığı kaydedilen bilgi notunda Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan hak ve özgürlüklerin keyfi bir biçimde kısıtlandığı kaydedildi.

TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin verileri esas alınarak hazırlanan bilgi notuna göre Türkiye’de 1 Mart 2021 - 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında, 19 il ve 3 ilçede toplam 729 günlük, bir ilçede ise süresiz eylem ve etkinlik yasağı getirildi. 23’ü kadın ve LGBTİ+ hakları, 21’i sendikal haklar ve 11’i çevre hakları konulu olmak üzere 124 eylem ve etkinliğe müdahale edildi. 21 etkinlik engellendi. 2 ilçede toplam 80 köyde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Para cezaları kesildi

Yine belirtilen 6 aylık dönemde 119’u kadın ve LGBTİ+ hakları savunucusu, 14’ü ise çevre hakları savunucusu olmak üzere toplam bin 98 hak savunucusu gözaltına alındı. 290 hak savunucusuna, katıldıkları toplantı ve gösteri yürüyüşleri nedeniyle toplam 909 bin 598 TL idari para cezası kesildi.

20’den fazla avukat, 87 kadın ve LGBTİ+ hakları savunucusu ve 7 çevre aktivisti dahil olmak üzere, toplam 338 kişinin yargılandığı 55 duruşma yapıldı. Aynı dönemde, 107 hak savunucusu çeşitli adli kontrol tedbirlerine mahkûm edilirken, 33 hak savunucusu ise tutuklandı.

Barolara soruşturma

Bilgi notunda ayrıca  İzmir Barosu ve Diyarbakır Barosu yönetimlerine LGBTİ+ haklarına dair yaptıkları açıklamalardan dolayı soruşturma açıldığı 18’i avukat 26 hak savunucusu hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisi de yer aldı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU